Olje for utvikling

Regjeringen vil styrke bistanden til utviklingsland som etterspør norsk kompetanse og erfaringer i petroleumssektoren. Innsatsen kobles til åpenhet og tiltak for å motvirke korrupsjon. Norad skal koordinere implementeringen av initiativet.

Regjeringen vil styrke bistanden til utviklingsland som etterspør norsk kompetanse og erfaringer i petroleumssektoren. Innsatsen kobles til åpenhet og tiltak for å motvirke korrupsjon. Norad skal koordinere implementeringen av initiativet.

Satsingen forankres i Utenriks-, Olje- og energi- og Finansdepartementet, med Utenriksdepartementet som koordinator for det interparlamentale samarbeidet.

Norske fag- og forvaltningsmiljøer med relevant erfaring og kompetanse vil bli trukket inn i arbeidet. Videre vil norske og internasjonale frivillige organisasjoner bli oppmuntret til aktiv deltakelse i initiativet, da fremveksten av levedyktig sivilt samfunn og frie medier er viktige forutsetninger for åpen og forsvarlig forvaltning av oljeressursene i fattige land.

Pressemelding fra Utenriksdepartementet, 02.09.05:

Regjeringen vil styrke bistanden til utviklingsland som etterspør norsk kompetanse og erfaringer i petroleumssektoren. Innsatsen kobles til åpenhet og tiltak for å motvirke korrupsjon.

Utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson (KrF) og olje- og energiminister Thorhild Widvey (H) kunngjorde i dag planene om å gjøre petroleumsforvaltning og godt styresett til et prioritert satsingsområde i norsk utviklingssamarbeid.

Erfaringer viser at utviklingsland sjelden klarer å utnytte inntekter fra olje- og gassvirksomhet til å bedre levekårene for befolkningen.

- Vi ønsker å bidra til at store oljeinntekter blir brukt til å redusere fattigdommen i Afrika og andre steder, at oljen blir en velsignelse og ikke - som inntil nå i mange tilfeller - en forbannelse, sier utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson.

For å bidra til å redusere fattigdom og forebygge konflikt i oljeproduserende utviklingsland, vil Regjeringen styrke den faglige bistanden knyttet til forvaltning av olje og gass med en ekstrabevilgning på 50 millioner kroner årlig de neste fem årene. Det legges vekt på å bidra til åpenhet, anti-korrupsjon og godt styresett i aktuelle samarbeidsland.

- Gjennom dagens initiativ legger vi bredsiden til for at land som Norge har et utviklingssamarbeid med, skal kunne høste mer av våre erfaringer innen petroleumssektoren, sier olje- og energiminister Thorhild Widvey.

- Målet er at denne erfaringsoverføringen skal bidra til en positiv utvikling for landenes petroleumssektor. En mer stabil og forutsigbar petroleumsproduksjon i utviklingsland vil også bidra til å styrke verdens forsyningssikkerhet for olje, sier statsråd Widvey.

Regjeringen ønsker at Norge skal spille en sentral og tydelig rolle i den internasjonale dialogen om olje og utvikling, og bidra til åpenhet og ansvarlighet i utvinningsindustriene. Norge har vært en pådriver i arbeidet med Extractive Industries Transparency Initiative (EITI). Som en del av arbeidet med EITI vil Regjeringen opprette en ny nettside med relevant informasjon om virksomheten på norsk kontinentalsokkel, og norske selskaper og frivillige organisasjoner inviteres til å legge ut informasjon på nettsiden om egen oppfølging av EITI.

Pressekontakter:

For utviklingsministeren, informasjonssjef Espen Gullikstad, tlf. 91 70 81 22.

For olje- og energiministeren, informasjonssjef Sissel Edvardsen, tlf. 90 19 73 82.