Omfattende rapport om barnesoldater

Titusener av barn i over 60 land har blitt rekruttert som barnesoldater i regjeringsstyrker og andre militære grupper. Mange liv er ødelagt. Nå legges det fram detaljert informasjon om omfanget og følgende av denne barnemishandlingen i rapporten ”Child Soldiers. Global Report 2004” satt i penn og utgitt av ”Coalition to stop the use of child soldiers”.

Rapporten omfatter 196 land og dekker perioden fra april 2001 til mars 2004.

"Coalition to stop the use of child soldiers" - eller The Coalition - ble stiftet i 1998 av en gruppe organisasjoner som ønsker å stoppe rekrutteringen av barnesoldater. De arbeider også for å få barna tilbake til sine lokalsamfunn, og for at de skal bli integrert i dagliglivet der.

I krigen

Bruk av barnesoldater er blitt fordømt av organisasjoner og myndigheter over hele verden. Likevel har tusenvis av barn mistet livet i kamp i kriger og konflikter. I den perioden rapporten omfatter har det brutt ut krig og konflikt i mer enn 20 land. The Coalition mener å kunne dokumentere at barnesoldater er brukt i minst 10 av dem. Noen regjeringer som ikke bruker barn i egne styrker gir likevel støtte til militante grupper som rekrutterer barn. Barn blir også blitt torturert for deltakelse i slike grupper. Barn er i tillegg dømt til døden, eller "forsvunnet".

Det dreier seg om til dels små barn som tvinges til å bære våpen, til å være med på voldtekter, ødelegge menneskers hjem og drepe. Barn kan selv ha vært vitne til at familien blir meiet ned før de melder seg "frivillig" til en militant gruppe.

Internasjonal fokusering

Økende internasjonal fokusering på problemet gjør at rapporten melder om visse bedringer de siste tre åra. The Optional Protocol to the UN Convention on the Rights of the Child framheves som særlig viktig. Der settes blant annet en aldergrense på 18 år for å kunne bli rekruttert til militære styrker. De kan ta i mot frivillige fra de er 16 år, men da på visse betingelser. I august i fjor hadde 77 regjeringer ratifisert denne protokollen.

Andre organisasjoner som spiller en viktig rolle er The Rome Statute of the International Criminal Court og ILO. FNs sikkerhetsråd har vedtatt flere resolusjoner for å få stoppet rekruttering av barnesoldater.

Rapporten tar for seg land etter land - også europeiske - og legger fram mye detaljert dokumentasjon. Den finnes i en solid papirutgave på 360 sider. Informasjon om arbeidet til The Coalition kan også hentes på www.child-soldiers.org

Følgende organisasjoner er representert i styret til "Coalition to stop the use of child soldiers":

Amnesty International
Defence for Children International
Human Right Watch
Jesuit Refugee Service
Quaker United Nations Office - Geneve
International Save the Children Alliance
International Federation Terre des Hommes
World Vision International

De har regionale kontorer i Afrika, Asia, Latin Amerika og Midtøsten, og de har nasjonale nettverk i om lag 30 land.