Redaktører fokuserer på afrikanske media

I slutten av mai satte 400 redaktører og seniorjournalister hverandre stevne i Kenyas hovedstad Nairobi. International Press Institute (IPI) er organisasjonen for de virkelig tunge aktørene innenfor media, og de brukte årets verdenskongress til å sette søkelyset på utviklingen særlig innenfor afrikanske media.

Med på kongressen var også representanter fra større internasjonale medieorganisasjoner, også noen som Norad støtter. Det de har til felles med IPI er blant annet at de overvåker utviklingen innenfor mediesektoren med falkeblikk.

Kibaki og Kagame

Wilfred D. Kiboro - som er leder for et av Afrikas største mediekonsern, nemlig Nation-konsernet - er for øyeblikket også styreleder i IPI. Da han ønsket alle velkommen til Nairobi hadde han to presidenter ved sin side: Mwai Kibaki fra Kenya og Paul Kagame fra Rwanda.

De to representerte hver sin mediehistorie. Kibaki lovet en ny lov som skal sikre kenyanerne fri informasjon, samtidig som han trakk fram at media har fått en friere stilling i Kenya etter at han overtok presidentstolen. Blant deltakere på konferansen ble det pekt på at kenyanerne bruker sin nye ytringsfrihet til å kritisere regjeringen for korrupsjon og sendrektighet. Kenya er for øvrig anerkjent som ett av de afrikanske landene som har den beste og mest uavhengige pressen.

Kagame på sin side dro historien om hvordan en radiostasjon bidro til massakren i hans hjemland. Samtidig la han vekt på utvikling av frie medier som en del av hele gjenoppbyggingen og demokratiseringsprosessen.

Kagame minnet om at tragedien i Rwanda lenge ble fortiet av vestlig presse, og FN følte seg ikke presset til å gå til aksjon. Nå er det en vilje til å bygge opp igjen landet, sa han.

Begge presidenter kritiserte for øvrig vestlige medier for å gi et alt for negativt bilde av Afrika. Det ble vist til at antall demokratier i Afrika øker, land opplever økonomisk vekst og Afrikas kulturarv har bidratt positivt til utviklingen.

Munnhuggeri

I dagene som fulgte ble det satt et skarpt søkelys på utviklingen av medier i Afrika, og av vestlige mediers dekning av Afrika. Da fokus forflyttet seg til vestlige mediers dekning fra islamske land kom det til rent munnhuggeri mellom vestlige journalister som følte seg provosert, og journalister fra muslimske land som trakk fram eksempler på fordommer, propaganda og det de mente var "krigsretorikk".

Versteliste

Styret i IPI besluttet å sette Nepal på lista over land der de følger medieutviklingen nøye. Grunnen er alle rapportene om fengsling av journalister og trusler mot media i Nepal.

Det er ikke bare Nepal som måtte finne seg i å komme på IPIs svartepersliste. Etiopia, Russland, Venezuela og Zimbabwe står på samme liste.

IPI direktør Johann P. Fritz pekte på en rekke grove handlinger fra myndighetenes side i samtlige land som står på lista. Det dreier seg om fengsling av journalister, forfølgelse, stengning av nyhetsrom og skjerpet lovgiving. Alle regimene har etter IPIs mening mye på samvittigheten, men likevel ble Zimbabwe pekt ut som verstingen blant verstinger når det gjelder å gå til anslag mot ytringsfriheten og den uavhengige presse.

Norge møtte med en stor delegasjon på IPI kongressen, med redaktører fra de største riksdekkende avisene og de store regionsavisene i spissen.