Seminar Frie Medier

Institutt for Journalistikk i Fredrikstad, Utenriksdepartementet og Norad har slått seg sammen og arrangerer seminaret ”Frie Medier” i slutten av september. Støtten til utvikling av frie medier i samarbeidsland i Afrika og Asia vil stå i fokus.

Blant hovedinnlederne på seminaret er Wilfred D. Kiboro. Han er direktør i mediekonsernet The Nation som gir ut aviser og driver radio- og fjernsynsstasjoner i Kenya, Uganda og Tanzania. Dette er ett av de største mediekonsernene i Afrika. Kiboro er også leder av den internasjonale organisasjonen International Press Institute som organiserer redaktører og seniorjournalister fra hele verden.

En annen gjest er fotografen Shahidul Alam fra bildebyrået Drik og fotoinstituttet Pathshala i Bangladesh.

Representanter fra flere av de store internasjonale medieorganisasjonene er med på seminaret. Stephen King, direktør i BBC World Service Trust og en samarbeidspartner for Norad, skal forelese om hva organisasjonen gjør for å fremme frie og uavhengige medier verden over.

Det blir også satt et spesielt søkelys på utviklingen av medier i Sudan som et ledd i demokratiserings- og fredsprosessen. Jesper Højberg fra International Media Support og John Backer fra Article 19 legger fram sine Sudan-planer.

Internasjonale PEN arbeider for at forfulgte forfattere og skribenter skal få opphold i en "friby". Forfatteren Chenjerai Hove fra Zimbabwe er en av dem. Han bor nå i Stavanger. Hove kommer til Fredrikstad og vil sette søkelyset på utviklingen av media i sitt hjemland.

På seminaret vil også spørsmålet om hva norske mediemiljøer kan gjøre bli tatt opp. Målet er å øke interessen i det norske miljøet for slike spørsmål, og å bygge opp et nettverk mellom personer og institusjoner som har dette som en del av sine aktiviteter. Journalister, redaktører, skribenter, folk fra medieorganisasjoner og medieutdanningsinstitusjoner er invitert til seminaret.

Mer informasjon på

www.ij.no

Interesserte kan også ta kontakt med

trine.ostlyngen@ij.no

eller

tone.bratteli@norad.no