Stor aktivitet på Pressefrihetens dag

Pressefrihetens dag 3. mai markeres over hele verden. Norad er også kommet lenger i å systematisere og styrke arbeidet for frie medier. I år er BBC World Service Trust blitt en av våre partnere i dette arbeidet.

BBC World Service Trust har et stort og omfattende program som blant annet bringer radioen - det mediet som er mest tilgjengelig i mange samarbeidsland - ut til folk på en profesjonell måte. Mye av virksomheten er målrettet mot barn og kvinner. (For mer informasjon: www.bbc.co.uk/worldservice/trust/index.shtml)

"Retningslinjer for støtte til frie medier i utviklingsland" var klare ved nyttår, og har avklart ansvarsfordelingen mellom UD og Norad. Gjennom retningslinjene skal vi fremme og støtte frie og uavhengige media og styrke den faglige og lovmessige stillingen til mediefolk. Betydningen av frie medier i arbeidet med godt styresett, styrke det sivile samfunn og som en forutsetning for å få ut informasjon til mennesker i krigs- og konfliktområder, erkjennes av stadig flere innenfor "bistandsbransjen". (For mer informasjon om retningslinjene: www.dep.no/ud/norsk/aktuelt/pressesenter/pressem/032091-070244/dok-bn.html)

Et mørkt år

De internasjonale medieorganisasjonene er samstemte i at frie medier og journalistenes sikkerhet krever større oppmerksomhet. - Dette har vært et mørkt og dødelig år for media, hevder Den Internasjonale Journalistføderasjonen i sin årsrapport for 2004. De rapporterer om at 129 journalister og andre medieansatte ble drept i fjor. Det er det høyeste tallet som noensinne er registrert.

Lederen for Den Internasjonale Journalistføderasjonen, Aidan White, sa blant annet da årsrapporten ble lagt fram: - For ofte viser regjeringene en hjerteløs og grusom likegyldighet overfor ofrene og deres familier. Etterforskningen av drapene på våre kolleger blir ofte bare en øvelse i hvitvasking av de ansvarlige.

Samme organisasjon har opprettet et International Safety Fund som skal hjelpe ofre for vold og deres familier.

Priser til journalister

UNESCO markerer også 3 mai. I år har de en konferanse om frie medier og det sivile samfunn i Senegal. Men UNESCO deler også ut World Press Freedom Prize. I år går den til den kinesiske journalisten Cheng Yizhong. Den 40 årige prisvinneren er redaktør i en avis i Kina som har suksess. Han publiserer artikler om så vel SARS som mistenkelige dødsfall på den lokale politistasjonen. I fjor ble Cheng arrestert og satt i fengsel i fire måneder.

International Press Institute (IPI) deler ut prisen "Free Media Pioneer 2005" når de møtes til verdenskongress i Nairobi noe senere i mai. IPI er et globalt nettverk for redaktører og seniorjournalister. De gir prisen til SW Radio Africa som sender radioprogrammer fra et studio i London til Zimbabwe. Radiostasjonen representerer den eneste uavhengige stemmen blant mediene i Zimbabwe for tida.

Pressefrihetens dag markeres også av journalist- og medieorganisasjoner i Norge. På en konferanse i lokalene til Fritt Ord står journalister i fare og ytringsfrihet på programmet. Og om bare noen få dager - 9 mai - står de norske og svenske ambassadene i Mosambik som verter for en stor konferanse om ytringsfrihet og pressefrihet. Journalister og andre mediefolk fra hele SADC-området er ventet til Maputo.