Etterlyser likestilling i bistanden

Ny evalueringsrapport hevder likestillingsarbeidet i bistanden må forbedres. På tross av uttalte målsettinger, er det vanskelig å følge opp disse i praksis.

Norsk institutt for by- og regionforskning (NIBR) med partnere har nylig avsluttet evalueringsrapporten "Evaluation of the Strategy for Women and Gender Equality in Development Cooperation" (1997-2005). Rapporten konkluderer med at kvinner og likestilling fortsatt har en fremtredende plass på policy-nivå i norsk utviklingssamarbeid. Utfordringen er imidlertid å sette de erklærte målene ut i livet. Det er evalueringsteamets oppfatning at det per i dag ikke finnes tilstrekkelig kapasitet verken i Utenriksdepartementet eller Norad for å kunne implementere kvinne- og likestillingsstrategien. Foruten en håndbok og en del opplæring som ble tilbudt på slutten av 90-tallet, har Norge i liten grad utviklet andre verktøy eller metoder for hvordan likestilling kan operasjona­liseres som et tverrgående tema. Videre er rapporteringssystemet på dette området svakt.

Evalueringsteamet peker på behovet for å diskutere hvordan Norge kan fremme likestillings­perspektivet i de nye bistands­formene som budsjett- og sektorstøtte. Dialogen med de norske hovedsamarbeids­landene har i økende grad dreid seg om makroøkonomiske forhold, hvor like­stillings­­perspektivet har vært fraværende. På landnivå vises det til at Norges støtte til frivillige organisasjoner og kvinne­sekretariat har bidratt til en styrking av kvinners stilling i samfunnet.

Rapportens funn og anbefalinger er ment å bidra i det pågående arbeidet med å revidere kvinne- og likestillingsstrategien. I rapporten presenteres forslag til hvordan revideringen av strategien bør organiseres, blant annet ved å inkludere berørte deler av bistandsadministrasjonen samt synspunkter fra Norges samarbeidsland. Det gis dessuten innspill til tiltak for å forbedre verktøy og metoder for implementeringen av den kommende strategien. Eksempelvis anbefales det å samarbeide med andre givere gjennom OECD/DAC og et nordisk nettverk for likestillingsrådgivere.

Evaluering av kvinnestrategien - sammendrag.pdf

Evaluering av kvinnestrategien.pdf