Evaluering av det nye Fredskorpset: Sør-Sør-samarbeid fungerer best

Utveksling av personell mellom institusjoner i land i Sør gir bedre resultater enn tilsvarende ordninger mellom Norge og utviklingsland. Dette er konklusjonen av en evaluering av det nye norske Fredskorpset som Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) og det danske konsulentfirmaet PEMConsult har gjort for Evaluerings­avdelinga i Norad.

Rapporten konkluderer med at Fredskorpset er et rimelig effektivt redskap for å gjennomføre overordnete mål for norsk samarbeid med utviklingsland. Ved å kombinere mål om å styrke organisasjoner og institusjoner i utviklingsland med ønsket om å skape økt kunnskap og engasjement i Norge, har Fredskorpset funnet en egen nisje i det norske utviklings­samarbeidet. Slik representerer Fredskorpset ifølge rapporten en ypperlig mulighet for personer og institusjoner i Norge til å delta i internasjonalt utviklingsarbeid.

Gjennom Fredskorpsets hovedprogram utveksles fredskorpsdeltakere mellom 22 og 35 år mellom Norge og samarbeidsland, vanligvis for en periode mellom ett og to år. En variant av denne ordninga er en tilsvarende utveksling av kvalifisert ungdom mellom utviklingsland.

Evalueringen viser at utvekslinga av unge mennesker mellom Norge og partnerland vanligvis gir svært gode resultater for den enkelte deltaker fra utviklingsland. Utbyttet for norske fredskorps­deltakere som arbeider i utviklingsland er som regel også høyt. Institusjonene i Sør har imidlertid ikke så mye nytte av samarbeidet. Det skyldes i hovedsak at deltakerne i mange tilfeller ikke er ansatt i de organisasjonene som sender dem, og oppholdet i Norge gir også deltakerne kvalifikasjoner som gjør at de skaffer seg nye og bedre jobber når de reiser hjem.

Derimot viser det seg at utveksling mellom institusjoner i utviklingsland - slik som mellom Sør-Afrika og andre afrikanske land - er svært vellykket i å styrke institusjoner i landene. Et slikt samarbeid innebærer en sterkere deltakelse fra institusjonene i Sør, og deltakerne klarer raskere å bli effektive i sine nye organisasjoner.

Rapporten inneholder også en rekke anbefalinger om hvordan Fredskorpset kan bli bedre. En av dem er at Utenriksdepartementet ikke må pålegge Fredskorpset for mange oppgaver, men la det konsentrere seg om det vesentlige. Evalueringsteamet mener også at Fredskorpset bør finne måter å styrke stemmene fra Sør i styringa av Fredskorpset.

Last ned eller bestill evalueringsrapporten fra Norads publikasjonsbase: Evaluation of Fredskorpset.

Rapporten presenteres på et åpent seminar den 20. november.

Kontakt

- Evalueringsdirektør Asbjørn Eidhammer (22 24 0367)
- Pressetelefon, Norad (977 14 766)
- Leder for evalueringsteamet, John Carlsen (0045 32 95 26 26)