Evaluering av samarbeid mellom utdanningsdepartementene i Norge, Zambia og Nepal

Det nåværende Kunnskapsdepartementet har samarbeidet med undervisningsdepartementene i Zambia og Nepal siden år 2000. I Zambia har samarbeidet konsentrert seg om faglig rådgiving i forbindelse med reform og kapasitetsbygging, mens det i Nepal har omfattet forskning på gjennomføring av sektorprogram. Dette samarbeidet er nå evaluert.

Arbeidet har vært bygd på ideen om at samarbeid mellom søsterdepartementer kunne by på nye og effektive måter å tilby faglig styrking og kapasitetsbygging på, til forskjell fra tradisjonell ekspertbistand.

Dette inter-ministerielle samarbeidet, som fortsatt pågår, har nå vært gjenstand for evaluering i regi av Norads evalueringsavdeling, utført av et evalueringsteam ledet av Stein-Erik Kruse ved HESO.

Evalueringen er særlig interessant sett i lys av de internasjonale bestrebelsene på å finne nye måter å oppnå kapasitetsutvikling i låginntektsland på. Evalueringen skulle også gi konkrete innspill med tanke på utviklingen av samarbeidet i Zambia og Nepal.

Rapportens hovedkonklusjoner er:

• Samarbeidet har vært nyttig når det gjelder personlig og organisatorisk kapasitetsstyrking, og de kortsiktige målene for samarbeidet i de to landene har i stor utstrekning blitt nådd.
• Den særlige samarbeidsmodellen ('twinning') - mellom i prinsippet likestilte departementer - er ikke fullt utnyttet, og de samme resultatene kunne godt ha vært oppnådd gjennom en mer tradisjonell faglig bistandsform, for eksempel ved at Kunnskapsdepartementet var en rådgiver for Norad (og ambassadene) og tilrettelegger for kontakt med det norske utdanningssystemet.
• Det er derfor ikke mulig ut fra erfaringene hittil å svare på spørsmålet om i hvilken grad denne samarbeidsformen kan bidra til institusjonell kapasitetsbygging i samarbeidsland.

Rapporten kommer med en lang rekke anbefalinger, blant andre:

• Det er et klart behov for avklaring av roller mellom de involverte i slike samarbeidsforhold.
• Samarbeidet bør videreføres i de to landene, men det må samordnes med harmoniseringsagendaen, og det bør være en klar forutsetning at samarbeidet er prioritert fra samarbeidslandets side.

Rapporten og dens anbefalinger ligger nå til vurdering for oppfølging i Utenriksdepartementet.

Henvendelser angående rapporten rettes til Norad:
- Anette Haug, evalueringsaavdelingen, tlf. 22 24 03 63, e-post: aneh@norad.no.

Last ned delrapportene:
1_IMC Part 1_Synthesis Report_Summary.pdf
2_IMC Part 1_Synthesis Report.pdf
3_IMC Part 2_Case studies from Zambia and Nepal.pdf