Fotballresultater som varer

Fem av lag fra sør får støtte fra Norad til å delta i Norway Cup. Men prosjektet omfatter langt mer enn fotballspilling, og koordinator Anne Kristine Soltvedt har stor tro på å bruke idrettsungdom til å utvikle sine egne lokalsamfunn.

Gjennom Norway Cup-prosjektet bruker Norad, Norway Cup og Norges Idrettsforbund og Olympiske Komité (NIF) fotball til å styrke lokalsamfunn i samarbeidsland i sør.
- Santa Tecla, et av lagene som i år har fått støtte til å delta i turneringen, er et lag som ble grunnlagt for å forebygge gjengdannelser i et område av El Salvador der kriminaliteten er ekstremt høy, forteller Anne Kristine Soltvedt, som er ansatt i NIF og koordinerer Norway Cup-prosjektet.
- Og laget YES fra Zimbabwe er en del av ungdomsprogrammet til idrettsforbundet i Zimbabwe, der idretten spiller en strategisk rolle i å utvikle lokalsamfunn. Laget har kvalifisert seg til å delta i Norway Cup gjennom en "turnering" med tre komponenter: I tillegg til god fotball har spillerne blitt instruktører for bevegelsen Kicking Aids Out og gjort samfunnsnyttige oppgaver i lokalsamfunnet som søppelrydding og rengjøring på aldershjem. Alle lagene som er med i prosjektet er også med på å bygge opp sine egne lokalsamfunn, forteller Soltvedt.

Kulturutveksling

I desember hvert år søker lag fra sør om å få delta i Norway cup-prosjektet, og i løpet av vinteren velger NIF, Norway Cup og Norad sammen ut de fem lagene som skal få støtte. Når lagene er valgt ut, sender NIF instruktører til hvert av lagene, og bruker to hele dager på å motivere, inspirere og instruere spillerne. Frem mot selve turneringen er lagene travelt opptatt med å lage presentasjoner av landet sitt, forberede opptredener og lære seg litt engelsk hvis de ikke kan det fra før - for når spillerne kommer til Norge skal de ikke bare spille fotball. Hvert enkelt lag får en vennskapsklubb i Norge, og en uke før Norway Cup begynner, flys lagene til Oslo og videre til sin vennskapsklubb. De norske vennskapsklubbene har ansvaret for alt program, innkvartering og bespisning i uken før turneringen, og til tross for språkutfordringer har både norske og utenlandske fotballspillere stor glede av vennskapsordningen, i følge Soltvedt.
- Kulturutvekslingen er helt fantastisk! Lagene tilbringer en hel uke sammen, med mye sosialt fellesskap, forskjellige aktiviteter og selvfølgelig mye fotballspilling. De norske klubbene er flinke til å legge til rette, og alt er basert på dugnadsånd og frivillig innsats, sier hun.

Heier på hverandre

Når selve cupen begynner, reiser lagene sammen til Oslo, de innkvarteres sammen og heier på hverandre. Og Soltvedt mener Norway Cup en flott opplevelse for lagene fra sør, uavhengig av resultatene i cupen.
- Minst ett av de utenlandske lagene opptrer hver dag på kulturscenen. Dessuten har vi flere arrangementer i forbindelse med tusenårsmålene hvor lagene er tilstede - og ikke minst er det en svært viktig del av uka at disse spillerne får bli kjent, spise is, få opplevelser - rett og slett ha tid til å være ungdom og nyte livet, sier Soltvedt.

Langsiktige resultater

Og når Norway Cup slutter og de norske klubbene reiser hjem hver til sitt, samles alle de fem lagene fra sør i KFUM-hallen og setter seg ned og planlegger hva de skal bidra med i sine lokalsamfunn når de kommer hjem. Tiltaksplanene diskuterer de med hverandre, og tiltakene de kommer frem til, skal de begynne å implementere med en gang de kommer hjem. 1. oktober skal de sende en evalueringsrapport til NIF og Norad.
- Dette prosjektet gir langsiktige resultater, sier Soltvedt. - Spillerne blir ambassadører, først for Norway Cup-prosjektet i sine hjemland, så for sine hjemland under turneringen, og den bevissgjøringen som skjer rundt disse rollene gir ungdommene en utrolig evne til å påvirke annen ungdom i sine hjemland i positiv retning. Etter flere år med dette prosjektet har jeg fått veldig tro på å bruke ungdommer for å skape endring, forteller Anne Kristine Soltvedt.

Dette er Norway Cup-prosjektet:

Norad har siden 1991 finansiert Norway Cup-deltagelse for fotballlag fra sør. Fra 2004 har fem utvalgte lag hvert år fått støtte til å delta i Norway Cup. Støtteordningen koordineres og kvalitetssikres av Norges Idrettsforbund (NIF). Lagene velges ut i samarbeid med Norway Cup.

Årets lag

I år er de utvalgte lagene:

  • YES fra Zimbabwe
  • Score fra Namibia
  • Les Lionnes fra Mali
  • Santa Tecla fra El Salvador
  • EMIMA fra Tanzania

Årets norske vennskapslag:

  • Tistedalen TIF (YES)
  • Elverum FK (Score)
  • Balestrand (Les Lionnes)
  • Nesodden IF (Santa Tecla)
  • Lyn (EMIMA)