Gjennomgang av handelsorganisasjoner

Det er foretatt en gjennomgang av Norad-støttede organisasjoner som jobber for økt import av varer fra utviklingsland. Det er et mål at denne importen styrkes.

Konsulentselskapet Scanteam har på oppdrag fra Norad foretatt en organisasjonsgjennomgang av tre aktører som jobber for å bidra til at importen fra fattige land øker: Forum for utviklingshandel (FFU), Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH) og Initiativ for etisk handel (IEH).

Av Norges innførsel fra utviklingsland på 43,7 milliarder kroner i 2004, utgjorde importen fra de minst utviklede landene (MUL) 2,1 milliarder kroner. Selv om Norge har innført toll- og kvotefrihet for MUL-landene, finnes det i praksis fortsatt handelshindre som ikke dreier seg om toll og kvoter, særlig for landbruksvarer.

Rapporten analyserer styrker og svakheter ved organisasjonenes arbeid, og kommer med forslag til tiltak som kan styrke arbeidet med å øke importen. Bakgrunnen for gjennomgangen er at de treårige avtalene om støtte til organisasjonenes virksomhet, er i ferd med å utløpe. Rapporten peker på at i en forlengelse av avtalene med de tre organisasjonene, må man kreve mer målbare resultater av arbeidet. Bedre koordinering mellom aktørene er også viktig for å oppnå økt import fra de fattigste landene.

Hele rapporten kan du lese her:

EndeligRapport Org gj IEH HSH og FFU.pdf