Gjennomgang av samarbeidet med Right to Play

Norad og UD har utført en gjennomgang av den internasjonale organisasjonen Right to Play. Dette er den første i en rekke organisasjonsgjennomganger av frivillige organisasjoner. Rapporten fokuserer på læring både hos bistandsforvaltningen og organisasjonen, og ellers på Right to Plays strategi, kapasitet, mål og resultater.

Gjennomgangen er utført av Senter for Helse og Sosial Utvikling (HeSo), og planlagt i full enighet med Right to Play. Norad ønsket blant annet å få svar på om Right to Play kan tilfredsstille Norads krav til norske frivillige organisasjoner eller om Right to Play kan få en flerårig kontrakt som internasjonal organisasjon. Det var også viktig å gå gjennom forhold knyttet til modellen for utviklingssamarbeid og se støtten fra Norad og UD i sammenheng.

Funn i gjennomgangen

Rapporten sier at Right to Play er ledet av høyt kvalifiserte og profesjonelle ansatte. Konsulentene mener infrastrukturen rundt finansiell kontroll, ansatte og rekruttering av frivillige, monitorering og rapportering er imponerende. Organisasjonen er kostnadseffektiv i felt og har dedikerte og profesjonelle ansatte. I felt i Tanzania og Pakistan var det ulike inntrykk som gjorde seg gjeldende; Gjennomgangen viser for eksempel til svært gode resultater i Pakistan, der den lokale organisasjonen Insan Foundation planlegger og gjennomfører alle aktiviteter med godt lokalt eierskap. I den strengt muslimske byen Peshawar var det viktig å styrke jenter og kvinners situasjon, og nå er 70% av barna som deltar i Right to Play-aktivitetene jenter og 9 av 13 trenere kvinner. I Tanzania fant konsulentene på den andre siden store utfordringer, blant annet knyttet til rekruttering av lokalt ansatte og frivillige (og evt lønn til disse) og håndteringen av samarbeid med lokale partnere. Men også her har lærere, elever, barn og unge i mange lokalsamfunn, fått viktig kunnskap om helse og hiv/aids gjennom organisert aktivitet.

Konsulentene anbefaler blant annet at Right to Play viderefører sine planer med flere lokalt ansatte og desentraliserer trening og administrasjon og at de frivillige med størst ansvar og mest erfaring får en form for belønning. Rapporten anbefaler også at Right to Play øker fokus på samarbeidet med lokale organisasjoner og myndigheter og andre bistandsaktører.

Norad støtter Right to Play

Right to Play er en internasjonal, humanitær organisasjon med hovedkontor i Canada, også registrert som humanitær organisasjon blant annet i Norge. Right to Play har programmer i over 20 land, og bruker idrett som metode for utvikling og bedret helse for barn i land med krig og/eller fattigdom. Right to Play fyller en nisje som få andre organisasjoner er profesjonelle på, og har merverdi i forhold til å tilby idrettsaktiviteter med klart fokus på helse og hiv/aids, menneskerettigheter og demokratiutvikling. Right to Play bidrar ofte med et utfyllende tiltak i forhold til FNs innsats.

Norad har støttet Right to Play som internasjonal organisasjon i tre år i Tanzania, Uganda og Ghana. I 2004 var støtten 2,5 millioner kroner, og i 2005 og 2006 fikk Right to Play 4 millioner kroner årlig. UD gir ytterlig støtte til arbeid primært i forhold til flyktninger og barn i områder med konflikt.

Videre oppfølging i Norad

- Norad vurderer Right to Play som en interessant og spennende samarbeidspartner. Organisasjonen er på mange måter en nisjeorganisasjon og er en av få som arbeider systematisk med idrett som virkemiddel i forhold til helse og hiv/aids-innsatser. Samtidig ser vi at organisasjonen har relativt lite erfaring og at man har flere forbedringspotensialer. Når det kommer til stykke må Right to Play vurderes i forhold til de langsiktige resultatene av arbeidet som utføres. Vi tar kritikken og de bistandsfaglige utfordringene i rapporten svært alvorlig, og har nå kommunikasjon med relevante ambassader, fagrådgivere i Norad og med Right to Play. Rapporten viser at det norske Right to Play kontoret ennå ikke tilfredstiller Norads krav til norske frivillige organisasjoner, da dette blant annet krever en sterkere bistandsfaglig kompetanse i dialog med partnerne i Sør. Norad er imidlertid åpen for at Right to Play kan søke om flerårig avtale som internasjonal organisasjon. Vi vil konkluderer på det videre samarbeidet i januar/februar 2007, sier Finn Arne Moskvil, fungerende avdelingsdirektør for Avdeling for sivilt samfunn i Norad.

Ifølge Right to Play er mange av oppfølgingspunktene allerede identifisert og igangsatt som del av det vanlige arbeidet med fornying av utviklingssamarbeidet.

Rapport og kommentar i Norads publikasjonsbase: Review of Right to Play.

Right to Play om gjennomgangen: Norad har evaluert Right to Play og besøkt to prosjektland.

Fra konsulentene Siri Lange (ansatt i CMI) og Sigmund Haugsjå, som gjorde oppdraget på vegne av HESO: Introduksjon til rapporten

Norads samarbeid med frivillige organisasjoner:
norad.no/siviltsamfunn