Hva er resultater?

Hvordan måler man resultater av bistand? Hvordan kan vi få tall vi kan stole på? Grundig og riktig statistikk produsert av mottakerlandenes egne nasjonale statistikkbyråer er det som skal til, mener Norads Halvard Lesteberg. Og her har Norge og norsk statistikkompetanse en viktig rolle å spille.

Norad er nå på vei inn i en ny fase der kvalitet og resultater skal stå i fokus. Men hva er egentlig resultater og hvordan får vi kvalitetsresultater, der tall vi kan stole på ligger til grunn? - Ved hjelp av grundig og riktig statistikk produsert av mottakerlandenes egne nasjonale statistikkbyråer, sier Norads Halvard Lesteberg. Og her har Norge og norsk statistikkompetanse en viktig rolle å spille.

Dårlig statistikk

Ethvert land trenger god statistikk som kilde for analyser, planlegging og politiske prioriteringer.
- God og tilgjengelig statistikk fremmer også godt styresett og åpenhet i samfunnet, forteller Lesteberg, - men tilgangen på statistikk i de fleste land i sør er urovekkende svak. Datainnsamlingen er ofte fragmentert og gjøres av flere instanser uten overordnet kvalitetssjekk. I tillegg er ofte innsamlede data vanskelig tilgjengelig for folk flest.

Halvard Lesteberg er seniorrådgiver i makroøkonomi og statistikk i Norad og har fulgt med på utviklingen av statistikk i våre samarbeidsland gjennom lang tid.
- Et trekk ved de senere års statistikkarbeid har vært oppmerksomheten om statistikk knyttet til sosiale forhold og folks levekår. Selv om dette er viktig, så har det også skjøvet arbeidet med økonomisk statistikk og næringsstatistikk mer i bakgrunnen. Dette har blant annet ført til at grunnlaget for å etablere pålitelige nasjonalregnskapstall er svekket. Et annet problem har vært at løpende data over en årrekke ofte har store huller; flere år uten innsamlet statistisk data. Dette kan gjøre det vanskelig å utføre løpende analyser av utviklingstrender over tid.

- Umulig å måle resultater uten statistikk

I 2005 bidro Norge med betydelige midler til å utvikle nasjonale statistikkinstitusjoner i fem av Norges hovedsamarbeidsland, samt Sudan og Det palestinske området.
- Dette er svært viktig og en riktig satsing i tiden fremover, sier Lesteberg. - Hvordan skal vi og andre ellers kunne måle hvordan landene ligger an i forhold til for eksempel tusenårsmålene, om vi ikke har tall vi kan stole på? Dessverre har det vært slik at støtte til oppbygging av sterke og gode nasjonale statistikkbyråer generelt har hatt lav status i det internasjonale bistandsmiljøet. Statistikk er ikke en sektor som helse eller utdanning og har således ikke blitt noen "donor darling". Den internasjonale bistanden til statistikkutvikling er relativt fragmentert og lite koordinert i mange land. Norsk støtte og økt fokus er i denne sammenheng svært viktig.

Eritrea

Ett av de landene Norge støtter er Eritrea. Fra 2003 har vi og vårt Statistiske sentralbyrå (SSB) assistert Eritrea med å etablere effektive og gode rutiner for statistikkinnsamling. Nær 70% av den internasjonale støtten til dette i Eritrea kommer fra Norge, noe som blant annet innebærer at vi må ta dialogansvaret med myndighetene på alvor. Men det er mange utfordringer i et land som Eritrea. Vi har opplevd at ansatte i det nasjonale statistikkbyrået og som er sentrale i det opplæringsprogrammet SSB driver, plutselig kan bli borte fra jobben i kortere eller lengre tid. Senere har vi forstått at det er militærøvelser som er årsaken. For et land med et konfliktfylt forhold til nabolandet Etiopia, er dette kanskje forståelig, men det innebærer et krevende element i prosjektgjennomføringen. Men på den andre siden er eritreerne svært interesserte og jobbfokuserte når de er på jobb, sier Lesteberg.

Last ned Halvard Lestebergs notat om Norad og bistand til statistikkutvikling her:

Norad og bistand til statistikkutvikling.doc