Internasjonal tsunami-rapport klar

Lokal kunnskap ble ikke utnyttet godt nok i arbeidet etter tsunamien. Og det internasjonale humanitære systemet sliter med å takle store katastrofer, selv med store økonomiske bidrag. Dette er to av de foreløpige momentene i en pågående evaluering av tsunami-arbeidet, utført av Norad-støttet koalisjon.

Norad deltar i det internasjonale evalueringsarbeidet som pågår under Tsunami Evaluation Coalition (TEC). TEC ble etablert i februar 2005 og er en bred sammenslutning av organisasjoner som arbeider for å bistå tsunami-rammede land. Disse inkluderer givere, NGOer, FN-organisasjoner og Røde Kors/Halvmåne-bevegelsen.

Hensikten med TECs arbeid er å koordinere evalueringen av tsuniami-arbeidet, både for å redusere belastningen i de berørte landene og å sikre best mulig læring. Koalisjonen vil gjennomføre fem tematiske fellesevalueringer, hvorav Norad bidrar i finansieringen av to: "Local and regional capacities" (ledet av UNDP), og "Coordination" (ledet av OCHA).

Norad støtter også TECs arbeid sentralt, blant annet utformingen av en synteserapport. Når denne foreligger i mai/juni i år, vil det i tillegg til den internasjonale presentasjonen i regi av TEC gjennomføres et seminar i Norge. Hensikten med seminaret blir å formidle funn samt reflektere over rapportens anbefalinger og mulig oppfølging fra Norge.

TEC konkluderer i denne foreløpige rapporten med at de håper et kritisk blikk på arbeidet etter tsunamien skal styrke debatten om reformer i internasjonalt humanitært arbeid.

For mer informasjon om TEC:
Kristin Teigland krt@norad.no eller Beate Bull bebu@norad.no