Mangel på helsepersonell fører til høy barnedødelighet

Medisinene finnes, vaksinene er der, sengene er fulle med syke og gamle mennesker, men ingen sykepleiere og leger er tilstede for å pleie pasientene tilbake til livet. Dette scenariet kan være aktuelt over store deler av verden om noen få år. WHO lanserer i dag 7. april, verdens helsedag sin ”World Health Report 2006”, der disse spørsmålene blir tatt opp. Der viser de et kart med oversikt over de land der det er høyest mødre- og barnedødlighet og sammenligner det med et kart der det er lavest helsepersonell-tetthet, og disse kartene er nøyaktig like.

Vesten "stjeler" helsepersonell

- I dag satser man på helsebistand i mange land, men det har generelt vært en undersatsning på utdanning og oppfølging av helsepersonell, uttaler Bjarne Garden i Norads helsegruppe. Norad har vært aktive pådrivere internasjonalt for å få frem viktigheten av å satse på helsepersonell.

- Vi møter to store utfordringer: Den ene er at det ikke utdannes nok personell, den andre, som synes svært godt allerede nå, er at helsepersonell fra Afrika og Asia flytter til Europa og USA for å få bedre betalte jobber, fortsetter han. Problemet med migrasjon av helsepersonell har vokst frem sammen med den økende privatiseringen av helsesektoren i OECD land, og den aldrende befolkningen i disse landenes behov for helsetjenester.

- Dette problemet kan ikke løses kun i sør, med bistand. Det er hele verdensbildet som er endret, og derfor må man se på helheten. Hva er vår plan her hjemme for å dekke inn helsepersonellmangelen som vil komme om få år? Skal vi "tappe" de fattige landene i sør for ressursser som er sårt tregt der, slik at vårt eldre skal få den pleien de behøver? fortsetter Garden. Norad har derfor presset WHO for at de skal løfte dette problemet opp fra å kun omhandle bistand, til et globalt politisk nivå som også ansvarliggjør de rike landene. - For denne migrasjonen vil fortsette, så lenge vi ikke kan løse våre egne helseutfordinger.

Allianse for økt satsing på helsepersonell

Samtidig med "World Health Report 2006" skal det lanseres et samarbeid for å hindre økt helsepersonellmigrasjon. Denne felles alliansen skal hjelpe land å holde fokus på problemet og jobbe mot det mål at de har nok helsepersonell tilgjengelig slik at de har mulighet til å jobbe for å nå tusenårsmålene. Norge og Norad har hatt en pådriverrolle her, og Bjarne Garden mener det er bra det iverksettes konkrete tiltak for å gjøre noe med helsepersonellkrisen. - Det er viktig at vi går sammen i en allianse for å løse disse problemene, nettopp fordi de ikke kan løses av et land alene. Det er en global situsjon vi er i med mangel på helsepersonell over hele verden.

Les mer her
Last ned "World Health Report" her
Les mer på WHOs sider om verdens helsedag
Les mer om Norads arbeid innen helse