Nedslående aidstall for 2006

Årets rapport fra FN-programmet UNAIDS, viser at omfanget av verdens aidsepidemi økte gjennom 2006. Ved utgangen av året vil 4,3 millioner nye smittetilfeller vil være registrert. Sviktende forebygging og manglende fokus på grupper som sexarbeidere, homofile og sprøytenarkomane, er blant forklaringene som trekkes frem.

65 prosent av de 4,3 millioner nye smittetilfeller oppstod i Afrika sør for Sahara. I Øst-Europa og i Sentralasia kan smitterater ha økt opptil 50 prosent. I alt 39,5 millioner lever i dag med hiv. 2,9 millioner døde av aids i løpet av 2006.

I Nord-Amerika og Vest-Europa er antallet nye smittetilfeller stort sett de samme som tidligere år. Av land med middels eller lav inntekt, er det bare få som har redusert antall hivsmittede. Det mest nedslående er kanskje likevel at land som tidligere opplevde nedgang i hivsmitte (for eksempel Uganda), nå opplever stagnasjon, eller til og med en oppgang i antall smittede.

Sviktende forebygging

I rapporten nevnes flere forklaringer på tendensene: I land hvor hivforebygging ikke oppfølges over tid, går hivsmitten gjerne opp. Problemer med å tilpasse seg endringer i epidemien, kan også føre til stagnasjon eller oppgang i smitte.

Rapporten understreker i tillegg at for lite ressurser investeres i forebygging hos grupper som trenger det aller mest. Hiv er blant annet på fremmarsj blant menn som har sex med menn i Kambodsja, Kina, Nepal, India, Pakistan, Thailand og Vietnam. Samme tendenser vises i Latin-Amerika. Kombinasjonen av sprøytenarkomani og sexhandel i Latin-Amerika, Øst-Europa og fremfor alt Asia, blir heller ikke viet nok oppmerksomhet.

Fokus gir resultater

Samtidig viser rapporten at forebygging fokusert på sexarbeidere i Kina, har ført til fall i forekomsten av seksuelt overførbare sykdommer. Og i Portugal har hivsmitten blant sprøytenarkomane falt med en tredjedel fra 2001 til 2005. Positive endringer i seksuell atferd blant unge i land som Botswana, Kenya og Tanzania, har også ført til fall i smitte.

- Å forstå at ulikhet mellom kjønnene og homofobi bidrar til å opprettholde epidemien, er helt fundamentalt for å slå sykdommen på sikt. Vi må ikke bare intensivere bekjempelsen av den, vi må også tenke strategisk for å være sikre på at pengene når dem som trenger det mest, sa UNAIDS' leder Dr. Peter Piot ved lanseringen av rapporten.

Last ned pressemelding fra UNAIDS (pdf)

Gå til UNAIDS' nettsider for å lese rapporten