Norad inviterer til diskusjon: seminar om internasjonal evaluering av

Norad har vært med på å finansiere gjennomføringen av internasjonal evaluering av tsunami-bistanden til Indonesia, Thailand, Sri Lanka og Maldivene. Evalueringen gir en sjanse til å forsterke debatten om hvordan internasjonalt nødhjelpsarbeid kan styrkes og gjøres mer effektivt. 8. september inviterer Norad til seminar for å diskutere rapporten og mulig oppfølging fra norsk side.

Tid: Fredag 8. september, kl. 10.00-14.30
Sted: Odd Fellows møterom, Stortingsgata 28, Oslo

Formålet med seminaret er å formidle evalueringenes funn, konklusjoner og anbefalinger og diskutere aktuelle policy implikasjoner for norske aktører, sett på bakgrunn av internasjonale og norske erfaringer.

Seminaret åpnes av utviklingsminister Erik Solheim. Hovedrapporten fra evalueringsarbeidet presenteres av John Telford, team-leder og medforfatter av synteserapporten. UNDPs evalueringsrådgiver Suppiramaniam Nanthikesan presenterer hovedfunn fra delevaluering om "Impact of the Tsunami Response on Local and National Capacities". Johan Schaar, Special Representative for the Tsunami Operation, fra det internasjonale forbundet av Røde Kors- og Røde Halvmåne-foreninger holder innlegg om denne organisasjonens erfaringer.

Det er første gang siden den store flergiverevalueringen av Rwanda-tragedien i midten av 1990-årene at den humanitære sektoren har gått sammen om et slikt omfattende evalueringsarbeid. Evalueringen dekker den umiddelbare nødhjelpsresponsen og strekker seg opp til 11 måneder etter katastrofen. Den ser på helheten av den internasjonale tsunamibistanden i denne perioden, som omfatter totalt USD 13,5 mrd, inkludert USD 5,5 mrd fra befolkningen i giverland. Rapporten tar utgangspunkt i en tematisk tilnærming og ikke i vurderinger av de enkelte aktørene.

Hovedrapporten, som bygger på fem tematiske delevalueringer, ble presentert av Jan Egeland i Geneve i juli.

Utover å støtte arbeidet med synteserappporten har Norad delfinansiert to av fem tematiske delevalueringer:
- virkningene av tsunamibistand på lokal og nasjonal kapasitet, ledet av UNDP og All India Disaster Mitigation Institute (DMI), og
- koordinering av tsunami-bistanden, ledet av FNs kontor for koordinering av humanitær bistand.

Spørsmål kan rettes til Kristin Teigland/Aynur Gundogan (Evalueringsavdelingen 22 24 03 68 / 22 24 03 41) og Liv Ingeborg Guneriussen (Informasjonsavdelingen 22 24 20 43).

Se programmet: Program

Mer informasjon: Internasjonal evalueringsrapport om Tsunami-bistand 

Påmelding er ønskelig innen tirsdag 5. september til Evalueringsavdelingen: post-eval@norad.no.