Norads direktør gratulerer fredsprisvinnerne

- Årets fredspris er en gledelig anerkjennelse av at langsiktig satsing på fattige kvinner skaper utvikling og dermed også fred. Jeg er meget glad for at Nobelkomiteen gir prisen til professor Muhammad Yunus og Grameen Bank. Deres arbeid har hatt stor betydning for kvinner i fattige land. Skal fattigdommen bekjempes må utviklingen bæres av kvinner, sier Norads direktør Poul Engberg-Pedersen. Fredsprisen er en anerkjennelse av fattige kvinner som bærere av både utvikling og fred.

Norad var blant de første som trodde på konseptet til Grameen Bank og støttet tiltaket i Bangladesh allerede i 1985. Norge støttet Grameen Bank helt til prosjektet var selvgående elleve år senere. Konseptet brukes nå i over hundre fattige land, og over fem hundre millioner fattige får nå på denne måten tilgang på finansielle tjenester. I mange fattige land er det viktig at flere får tilgang til banktjenester, og denne prisen kan løfte temaet opp på den internasjonale dagsorden. Mikrofinans er et viktig verktøy for å få marginaliserte grupper inn i økonomien.

- Verdiskapingen i fattige land må innrettes slik at den medfører langsiktig vekst, øker sysselsettingen og fører til økte skatteinntekter. Men for å sikre en bærekraftig utvikling er det helt nødvendig å fokusere på kvinner. Bankvesenet i mange fattige land gir nemlig ikke lån til kvinner fra landsbygda. Mikrofinans er et viktig virkemiddel i kampen mot både fattigdom og voldelige konflikter, sier Norads direktør.

Sluttrapport fra Norges samarbeid med Grameen Bank

Etter at prosjektet hadde blitt selvgående og Norge derfor trakk seg ut, ble det gjennomført en "sluttevaluering" av samarbeidet. En av rapportens hovedkonklusjoner var som følger: "Grameen Bank is perhaps the single most successful "development project" in the world. It has pioneered microfinance approaches that are used around the world, in industrial as well as developing countries."

Her finner du rapporten i sin helhet:
Last ned rapporten (word)

Her finner du Norads posisjonsnotat om mikrofinans:
Last ned posisjonsnotat (word)