Norads informasjonsstøtte

Norad har en egen informasjonsstøtteordning for tiltak som skal spre kunnskap, skape engasjement og debatt i befolkningen omkring aktuelle Nord/Sør- og utviklingsspørsmål. Nå fordeles støtten for første halvdel av 2006.

Støtteordningen retter seg hovedsaklig mot norske frivillige organisasjoner. Norad har to avtaletyper.

Enkeltavtaler

- I disse dager er vi snart ferdig med å behandle støtten til tiltak som skal avholdes i første halvdel av 2006. Hver organisasjon kan få mellom 25 000-200 000 kr i støtte i en enkeltavtale. Hvert år støtter vi slike enkelttiltak med til sammen 3 millioner kroner, fordelt på to søknadsrunder. Det siste året har Norad fått søknader for ca 80 tiltak, og innvilget støtte til ca 50 tiltak, sier Lillian Nordal, gruppeleder i Enhet for sivilt samfunn i Norad.

Etablering og styrking av dialog og nettverk med organisasjoner og miljøer i sør er vesentlig for å få støtte. Fokus på FNs tusenårsmål vil også vektlegges i 2006. Hovedmålgruppen for informasjonstiltaket skal være i Norge, og Norad ser gjerne at tiltakene rettes mot ungdom. Organisasjoner i den nordlige delen av landet oppfordres spesielt til å søke. Neste søknadsfrist for enkelttiltak er 1. mai 2006.

Rammeavtaler

Organisasjoner som har et langsiktig perspektiv for sin informasjonsvirksomhet kan innvilges rammeavtale over fire år. Forrige periode hadde 33 organisasjoner rammeavtale med Norad. Disse mottok tilsammen 23 millioner kroner.

Søknadsfrist for perioden 2007-2010 er 1. mars 2006.

- Rammeavtaleordningen skal bidra til at et mangfold av norske frivillige organisasjoner skal kunne drive et bredt informasjons- og opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle Nord-Sør- og utviklingsspørsmål. Ordningen skal også stimulere til økt samarbeid og kompetanse innen informasjonsarbeid, sier Lillian Nordal.

"De fem store" bistandsorganisasjonene har egne rammeavtaler, som blant annet forplikter dem til å samarbeide. Tilsammen mottar de støtte på 10 millioner kroner. De siste årene har de samarbeidet om felleskampanjen "Involve Yourself". Denne kampanjen arrangeres hver høst, av Kirkens Nødhjelp, Røde Kors, Redd Barna, Flyktninghjelpen og Norsk Folkehjelp. Les mer om kampanjen: www.involveyourself.no.

Tiltak som kan støttes i de ulike avtalene: 

Seminarer, konferanser, kampanjer, internettsider, utstillinger, audiovisuelle produksjoner, nettverksarbeid med mer.

Tiltak som ikke støttes: 

Ordningen er ikke rettet inn mot å støtte opplysningsarbeid i organisasjonene som primært er knyttet til egenprofilering, innsamling, markedsføring og prosjektinformasjon.

Les mer: 

Enkeltavtale

Enkeltavtale temaside
og her: Nord_sor retningslinjer

Rammeavtale

Rammeavtale temaside
og her: RetningslinjerRORG