Norads konferanse om helse, globalisering og fattigdom 18. oktober

Hvordan virker fattigdom inn på global helse - og omvendt? Hva gjør Norge på dette feltet og hva skal være vår rolle? Altfor mange mennesker i dag dør på grunn av sykdommer og helsetilstander som effektivt kan behandles. Investeringer i forbedret helse er en av de viktigste måtene å bekjempe fattigdom på. 18. oktober inviterer Norad til en konferanse om helse, globalisering og fattigdom.

To milliarder mennesker lever for under to dollar om dagen. Over 10 millioner barn og en halv million kvinner har det siste året dødd av sykdommer eller tilstander som kunne ha vært forebygget eller behandlet, og det samme vil skje neste år. I helsesammenheng byr den økte globaliseringen på både muligheter og utfordringer.

- Helsepersonellkrisen i Sør er gjennom det globale arbeidsmarkedet koblet til helsevesenet i Nord. Seksualpolitikk i Nord virker inn på hva som gjøres i Sør. På Norads Fattigdomskonferanse stiller vi spørsmål til hva Norge kan gjøre i denne sammenhengen, sier Norads direktør Poul Engberg-Pedersen.

Et annet tema på konferansen er tilgangen på legemidler og vaksiner i fattige land.
- Fattige land er ikke alltid like interessante markeder for legemiddel produsenter, men infeksjonssykdommer kjenner ingen landegrenser, sier Norad-direktøren.

Til konferansen kommer direktør for The Partnership for Maternal, Newborn and Child Health, Dr Francisco Songane. Songane har tidligere vært helseminister i Mosambik og peker på sitt eget land, som til tross for å være ett av verdens fattigste, har gjort store fremskritt med å redusere mødre- og barnedødelighet.
- Det vi trenger er sterke nasjonale lederskap som er villig til å samordne giverne. Frivillige organisasjoner må jobbe sammen med bilaterale og multilaterale givere for å støtte nasjonale helsesystemer og følge opp én nasjonal plan slik vi har gjort det med Norges hjelp i Mosambik, sier Dr. Songane.

Regjeringens innsats for å redusere barnedødelighet (Tusenårsmål 4) vil også bli presentert.

Andre innledere på konferansen er utviklingsminister Erik Solheim, Spesialrådgiver på Statsministerens kontor, Tore Godal, Direktør i Helse og Sosialdirektoratet, Bjørn Inge Larsen, jordmor fra Gambia, Mamady Cham (holder nå på med sin doktorgrad om mødrehelse ved UiO), medisinsk direktør, Glaxo Smith Kline, Olav Flaten, leder av Leger Uten Grenser, Kristian Tonby, professor ved Universitetet i Oslo, Johanne Sundby, førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo, Gerd Holmboe-Ottesen og FN-lege Dr. Ling Merete Kituyi.

Konferansen holdes på Latter, Holmens gt. 1, Aker Brygge i Oslo fra kl. 09.00-15.00.

Kontaktperson i Norad er Liv Guneriussen: 977 14 966.

Se programmet i sin helhet: [%ITEMNAME;4636%].

I forbindelse med konferansen er det utarbeidet en avis, Helsegapet, om sammenhengen mellom helse, globalisering og fattigdom. Last ned eller bestill publikasjonen: Helsegapet : en informasjonsavis om helse, globalisering og fattigdom.