Nordmenn vil ha etisk handel

Tre av fire nordmenn sier det er viktig at matvarer er produsert på en etisk og ansvarlig måte. Dette kommer fram i en undersøkelse som Opinion har gjennomført på oppdrag fra Norad. Målet med studien er å kartlegge folks forhold til varer fra utviklingsland generelt, og til etiske varer spesielt.

I undersøkelsen kommer det fram at forbrukere har et tydelig ønske om å fremstå som ansvarlige, og at etikk og ansvarlighet er en tydelig motivator i forbrukssituasjoner. 72% sier det er ganske eller meget viktig for dem at matvarene er produsert på en etisk og ansvarlig måte.

- Vi håper at norske importører vil ta hensyn til forbrukernes holdninger og ta større ansvar for etiske forhold. Gjennom å legge vekt på etikk og ansvarlighet kan norske importører bidra til bedre forhold for arbeidere i utviklingsland. Utbyttende arbeidsforhold, barnearbeid, arbeidsulykker og miljøødeleggelser holder utvikling tilbake, sier rådgiver i Norad, Mari Sofie Furu.

I undersøkelsen kommer det også fram at den overordnede ideen om at handel med utviklingsland bidrar til utvikling er sterkt forankret blant forbrukere.

Undersøkelsen i sin helhet vil bli lansert på et seminar i Norad 25. oktober. Resultatene vil bli kommentert av utviklingsministerens sekretariat. Det blir også debatt og diskusjon hvor følgende spørsmål skal belyses:

- Hva må til for å øke handelen med Sør ?
- Hvordan sikre at utviklingshandelen blir utviklingsfremmende?
- Hvilken reell makt har vi som forbrukere til å påvirke?

Paneldeltakere er Morten Svelle, fagdirektør Norad, Per Rorskifte, NorgesGruppen, Kristin Undheim, Konsulent i Opinion og Liv Tørres, Utenlandssjef i Norsk Folkehjelp.

Tid: 25. oktober kl. 12.00- 14.45
Sted: Norad (auditoriet i 4. etasje), Ruseløkkveien 26, Oslo

Les rapporten:
Opinion-rapport om etisk handel (1, 3 mb)

Kontaktpersoner i Norad er Rådgiver i avdeling for næringsutvikling, Mari Sofie Furu 22 24 02 29 og informasjonsrådgiver Liv Guneriussen: 977 14 966