Norge bør øke energisatsningen i bistanden

Utviklingsminister Erik Solheim blir i dag presentert for en rapport laget av Kraftgruppen. Den legger vekt på at Norge må bruke sin kompetanse på energi - i utviklingsland.

Energi er en nødvendig forutsetning for økonomisk vekst og fattigdomsbekjempelse og norsk kompetanse på dette området er omfattende og etterspurt. Derfor bør Norge øke sin innsats på dette området. Dette er konklusjonene som Kraftgruppen, en sammenslutning av representanter fra norsk næringsliv, forskningsmiljøer, interesseorganisasjoner og myndigheter kommer med i sin sluttrapport, som blir presentert for Utviklingsminister Erik Solheim torsdag 2. februar kl 1030.

-I den internasjonale utviklingsdebatten har det blitt en økende erkjennelse av at energi og infrastruktur har betydning for økonomisk utvikling, i kampen mot fattigdom og for å nå Tusenårsmålene. Energi har ikke vært et prioritert innsatsområde for norsk utviklingspolitikk de siste årene, samtidig som det er et område vi har mye å bidra på. Dette sier Morten Svelle, avdelingsdirektør i Norad.

Sluttrapporten skisserer hvorfor og hvordan Norge bør øke sin innsats på kraftsektoren i utviklingsland. Rapporten er utarbeidet av representanter fra kraftsektoren i Norge med lang fartstid i utviklingsland. Formålet med rapporten var å utrede strategier og tiltak for økt norsk innsats på kraftsektoren i utviklingsland på områder hvor Norge har spesiell kompetanse.

- Kraftgruppen har i sitt arbeid dokumentert den omfattende norske ekspertisen innen kraftsektoren. Det er mange eksempler på at denne kompetansen har vært av stor betydning for utvikling av energisektoren i utviklingsland. Den norske kompetansen vil også i framtiden være viktig for våre samarbeidsland. Sier Marianne Damhaug, Administrerende direktør i Norplan.
Forslag til strategier og tiltak for hvordan en slik økt innsats bør gjennomføres er en viktig del av sluttrapporten. Et av tiltakene som foreslås er å etablere kraftsektorprogrammer i minst 3 land og å vektlegge regionale energisamarbeid. Et annet tiltak er at Norge bør støtte utviklingen av klimatiltak i våre samarbeidsland på feltet energi.

Kraftgruppen presiserer at norsk satsing innen kraftsektoren må være etterspørselstyrt, ivareta miljøhensyn og ha fokus på tiltak

Kontaktperson: Morten Svelle, avdelingsdirektør i Norad, msv@norad.no. 22242089, 41570254