Norge satser på olje

Norge forsterker satsningen på forsvarlig forvaltning av petroleumsressurser og -inntekter i utviklingsland. "Olje for utvikling” er en satsning der petroleumsforvaltning og godt styresett gjøres til et prioritert satsningsområde i norsk utviklingssamarbeid. Satsningen innebærer en betydelig opptrapping av den økonomiske støtten til sektoren gjennom en ekstrabevilgning på NOK 50 mill. per år i fem år fra og med 2006.

I september 2005 lanserte Norges regjering "Olje for utvikling" - en satsning der petroleumsforvaltning og godt styresett gjøres til et prioritert satsningsområde i norsk utviklingssamarbeid.

Satsningen består i:

- en styrking av den norske bistanden til land som etterspør norsk kompetanse og norske erfaringer fra petroleumssektoren
- en sterkere profilering av godt styresett og petroleumsforvaltning i Norges globale arbeide på området

Satsingen er forankret i Utenriksdepartementet (UD), Olje- og energidepartementet, Miljøverndepartementet og Finansdepartementet, med UD som koordinator for det interdepartementale samarbeidet. Norad koordinerer implementeringen av initiativet der norske fag- og forvaltningsmiljøer vil bli trukket inn i arbeidet.