Norges internasjonale aids-innsats i 20 år

Norge har støttet arbeid med hiv og aids fra 1986. På et seminar 28. november ønsker Norad å se tilbake på 20 års internasjonal innsats i forhold til aids og benytte anledningen til å se på framtidige utfordringer.

Hiv og aids er ikke bare et helseproblem, men også et utviklingsproblem som hindrer økonomisk og sosial utvikling. Fordi hiv primært rammer den unge, voksne befolkningen, kan landene som rammes av epidemien fratas sin viktigste ressurs. Arbeidsplasser og forvaltning blir sårbare og epidemien forsterker mangelen på kvalifisert arbeidskraft i mange viktige sektorer.

- De senere årene har man hatt en sterk utvikling av aidsarbeidet. Med globale toppmøter og initiativer og tunge globale mekanismer kan man nesten snakke om aids som en egen "sektor". Det er viktig at aids ikke blir en egen sektor, men at hensynet til epidemien integreres i annet arbeid for fattigdomsreduksjon. Som i så mange andre sammenhenger, er kvinnene våre viktigste samarbeidspartnere, som bærere av hiv-smitten og av de ressurser som skal til for å løse krisen, sier direktør i Norad, Poul Engberg-Pedersen.

En av foredragsholderne er en av de afrikanske pionerene i aidsarbeidet, Elizabeth Mataka fra Zambia National AIDS Network, hun har vært med på å utvikle sentrale initiativer i forhold til aids i Zambia i nærmere 20 år. Hun er også styremedlem i det globale fondet, og kan si mye om forholdet mellom afrikanske regjeringer, de store globale initiativene og sivilt samfunn. For å lykkes med aidsforebygging og behandling, må ikke minst de frivillige organisasjonene og sivilt samfunn delta aktivt, ellers når man ikke ut på landsbygda, sier Elizabeth Mataka.

Innledere på konferansen er politisk rådgiver i UD Torbjørn Urfjell, Elizabeth Mataka fra Zambia National AIDS Network, Professor ved UiB Knut Fylkesnes, Angela Wilkinson fra University of Oxford, Overlege ved Folkehelseinstituttet, Elise Klouman, Sophie Dilmitis, Zimbabwe & WYWCA og Asbjørn Eidhammer fra Norads evalueringsavdeling

H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit vil være til stede ved konferansen.

Tid: tirsdag 28. november, 09.00-16.00
Sted:
Håndverkeren i Rosenkranzgate 7 (inng. Christian IVs gate) i Oslo.

Kontaktperson for pressen er informasjonsrådgiver i Norad, Liv Guneriussen: 977 14 966