Ny giv til likestilling i bistanden

- Kvinners rettigheter er nå ett av fire hovedområder for norsk bistand. Utviklingsminister Erik Solheim slo dette fast i sitt innlegg på seminaret ”Fra evaluering til revidering av Kvinne- og likestillingsstrategien”.

Bistand- og utviklingsminister Erik Solheim presiserte videre i sitt innlegg at politisk ledelse ikke ønsker å gi detaljstyring på likestillingsarbeidet i bistanden. - Dere har ideene og kompetansen, vi vil høre på det som blir sagt her i dag for å bli bedre, sa Solheim fra talerstolen. Statssekretær Anne Stenhammer var tilstede under hele seminaret, med ansvar for å ta med vurderinger og innspill som kom innledere og debattanter tilbake til departementet.

Det var en stor og overveiende feminin forsamling tilstede på det Norad og UD-arrangerte seminaret. Menn i salen kunne telles på halvannen hånd, noe som også ble kommentert av flere debattanter i løpet av dagen.
-Likestilling handler om makt, det kan ikke forbli et kvinnespørsmål poengterte blant annet Liss Schanke fra Kommunenes Sentralforbund.

"Gender mainstreaming"

Et hyppig brukt uttrykk blant innledere og debattanter i løpet av dagen var "gender mainstreaming". Begrepet handler om at kjønn og likestilling skal gjennomsyre alt bistandsarbeid. Selve uttrykket møtte kritikk for å være tungt og vanskelig å forstå. Men den svenske bidragsyteren Susanne Wadstein, rådgiver ved Sida, fastslo i sitt innlegg at strategien det beskriver, er valgt hos vårt naboland. - Sida gjør alltid en fattigdomsanalyse før vi går inn i et prosjekt, og likestilling skal være en del av denne. Wadstein var klar på at "jamställhetspolitiken" må drives ut fra forholdene i det enkelte samarbeidsland, og at man må være spesifikk og resultatorientert. En av måtene Sida vil løse dette på, er ved å velge én kamp i ett land. For eksempel slåss man mot kjønnslemlestelse i Etiopia, mens i Kenya fokuserer man på å gi kvinner eiendomsrett.

Norads direktør Poul Engberg-Pedersen fulgte opp med flere konkrete tanker om hva vi må gjøre for å heve likestillingsarbeidet i bistanden. - Vi må finne samarbeidspartnere som tør å rokke ved maktspørsmål i det aktuelle landet. Vi må dermed også tørre si nei til å samarbeide med organsiasjoner som er redde for å gjøre likestillings- og kvinnespørsmål til en sentral del av utviklingsarbeidet, sa han.

Videre på sin fire-punkts liste satte Engberg-pedersen fingeren på behovet for målrettet innsats på visse områder, også her i samarbeid med progressive partnere. Det være seg på høyere utdanning for kvinner eller helsespørsmål. Analytisk opprustning og å utdanne våre egne folk var de to siste viktige momentene Norad-direktøren trakk frem. - Vi må alt i alt legge vekt på målrettet arbeid - sammen med gode partnere. Om det kalles gender mainstreaming eller noe annet er dog ikke så viktig for meg, så lenge vi kan få likestilling inn som en sentral del av bistanden - og ikke minst få resultater, avsluttet Poul Engberg-Pedersen.

Veien videre

Seminarets siste del bød på en paneldebatt, hvor Asbjørn Eidhammer (avdelingsdir i Utviklingspolitiskavd. UD) Ingrid Ofstad (seniorrådgiver i Regionalavd. UD), Jostein Leiro (avdelingsdir Globalavdelingen UD), og Bjørg Skotnes (daglig leder i FOKUS) deltok. - Det er den systematiske kvinneundertrykkingen dette gjelder. Tiden for vakre ord er over, sa Skotnes i sitt innlegg. Hun uttrykte også optimisme for at en revidering av likestillingsstrategien nå fører til positive endringer. Ingrid Ofstad påpekte at likestilling var lavt prioritert av den forrige politiske ledelsen, men at den nåværende er langt tydeligere på satsningen.

Det vil i tiden framover bli utarbeidet en ny handlingsplan for likestilling. Camilla Hoe er rådgiver for kvinne- og likestilingsspørsmål i Norad.

- I løpet av februar vil ansvaret for den nye handlingsplanen fordeles fra UD. Å lage denne, basert på evalueringen og samt den forrige strategien, vil bli et av Norads hovedoppgaver i tiden framover, sier hun. - En av lærdommene det er viktig å ta fra Sida, er at det ikke nytter å trekke inn alt for mange instanser i arbeidet. Med alle innspill, høringsgrupper og runder tok det svenskene seks år å komme i mål, i følge Wadstein. Vi skal klare det på langt mindre tid, avslutter Hoe.

Noter til oplæg ved Poul Engberg-Pedersen

Fra evaluering til revidering av Kvinne- og likestillingsstrategien.doc