Pressefrihetens dag

Aldri har så mange journalister blitt drept, fengslet og forfulgt som de siste åra. Og flere steder i verden skjerpes medielovene. 3. mai markeres Pressefrihetens dag i Fritt Ords lokaler i Oslo.

"Journalist brutalt torturert i Oslo"

Tenk deg at oppslaget i løssalgsavisene i Oslo i dag er at en journalist i Akersgata er fengslet og torturert fordi han har kritisert forsvarsministeren i en artikkel. I løpet av dagen stenger politi og sikkerhetsstyrker redaksjonslokalene og tar med seg alt teknisk utstyr. Redaktøren blir slått ned og sparket gjentatte ganger.

Neida, dette skjer neppe i Oslo i dag - på Pressefrihetens dag 3 mai. Men det er sannsynlig at det skjer andre steder i verden. Aldri har så mange journalister blitt drept, fengslet og forfulgt som de siste åra. Og flere steder i verden skjerpes medielovene.

Markerer pressefriheten

Det som imidlertid skal skje i Oslo i dag er en markering av Pressefrihetens dag. I lokalene til Fritt Ord skal alle presseorganisasjonene i Norge og Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo ha en stor konferanse i samarbeid med International Press Institute i Norge. Dit kommer for eksempel Violet Gonda som fra sin eksiltilværelse i London sender radioprogrammer til Zimbabwe. Temaer som "antiterrorlover og kildevern", "dagens trusselbilde" og "privatlivets fred" står også på dagsordenen. Norads Eva Joly er blant innlederne.

World Association of Newspapers (WAN) har laget en egen pakke til avisredkasjonene i anledning dagen. Pakka innholder detaljert informasjon om journalister som er blitt drept og de over 500 som ble fengslet i fjor, stoff om pressefrihet, intervjuer med statsledere om pressefrihet, avistegninger og lignende. En journalist sier: "De arresterte meg for å skrive sannheten. Vil de arrestere deg for å lese den?" Eller: "Ikke sperr informasjonen inne. Slutt å arrestere journalister". Pakka fra WAN finnes på http://www.worldpressfreedomday.org

Aksjon for Filippinene

Norsk Journalistlag har nettopp hatt sin 60 års markering, og benyttet anledningen til å vise solidaritet med kolleger rundt i verden. Markeringen av jubileet var også starten på arbeidet med et sikkerhetssenter for journalister i Filippinene.

Filippinene er verdens farligste land å være journalist i, hvis du ser bort fra Irak. 76 journalister er drept på Filippinene siden 1986. De fleste drapene er aldri blitt etterforsket. Bare i to tilfeller er en gjerningsmann blitt dømt.

Enhver filippinsk journalist som våger å skrive eller si sannheten setter sitt liv i fare. Årets første melding om drepte journalister kom også fra Filippinene. 22. januar fikk vi vite at to journalister var blitt drept med en dags mellomrom. Drapene fant sted midt mellom folk på gata. En ble truffet av tre skudd fra en passerende motorsykkel, den andre med et skudd i nakken.

National Union of Journalists of the Philippines (NUJP) ønsker å bygge opp et sikkerhetssenter for journalister. Av flere ting skal senteret også samle inn dokumentasjon når journalister blir drept, truet eller overfalt, informere om overgrep og legge press på myndighetene for å få etterforskning og rettssaker når journalister blir drept.

Norsk Journalistlag står bak innsamlingen av midler til dette tiltaket i Norge.

Daglige rapporter

Organisasjonen IFEX sender daglige rapporter om fengsling og tortur av journalister fra en rekke land, også fra Norges hovedsamarbeidsland. Oppdateringer finnes på www.ifex.org , men de som ønsker rask oppdateringen på e-post for utvalgte land kan få det gjennom Ifex Action Alert Network.

Av aktuelle saker denne organisasjonen har fulgt tett den siste tida er for eksempel situasjonen i Nepal og Zimbabwe, og den overraskende stengningen av nyhetsrommet til avisa Standard i Kenya.