Undersøkelse av beskyldninger mot Kirkens Nødhjelp om seksuelle overgrep i Laos

Kirkens Nødhjelp ble under FNs Permanent Forum on Indigeneous Issues (PF) i mai 2006 anklaget for seksuelle overgrep og utnyttelse av kvinner og jenter av Akhafolket nord i Laos. Det ligger også alvorlige anklager ute på en internettside drevet av ”Akha Heritage Foundation”. På bakgrunn av disse anklagene bestilte Norad i samråd med UD og KN en uavhengig undersøkelse. Rapporten fra undersøkelsen er nå offentliggjort på norad.no.

Undersøkelse av beskyldninger mot Kirkens Nødhjelp om seksuelle overgrep og utnyttelse av kvinner og jenter i Akhafolket i Laos

Formålet med undersøkelsen var å klarlegge fakta i forhold til anklagene, og å avdekke mulige seksuelle overgrep eller forsøk på overgrep på Akha kvinner og barn.

Undersøkelsen ble foretatt av Kristin Ingebrigtsen fra Redd Barnas Beredskapsteam, sammen med Dr Chris Lyttleton fra Macquaire University i Australia, og med i alt tre tolker - to kvinner og en mann. Det ble gjort bestrebelser på at arbeidet skulle være så uavhengig som mulig - av KN, av givere og av anklagerne.

Rapporten konkluderer at man ikke finner belegg for at overgrep har funnet sted, men at man heller ikke kan utelukke at det har forekommet seksuelle relasjoner med personer som har hatt tilknytninger til KN.
Rapporten hovedfunn forholder seg til en kompleks sosial struktur, kulturelle tradisjoner og ulike maktstrukturer blant Akhaene i Muang Long .

Rapporten viser videre til tiltak KN kan og bør igangsette.
Blant annet sier rapporten at det gjenstår mye arbeid før KNs Code of Conduct er kjent og internalisert blant programarbeidere sekondert fra laotiske myndigheter, og før Barnekonvensjonens implikasjoner er kjent og akseptert blant laotiske programmedarbeidere og blant Akhafolket selv i de 26 landsbyene som omfattes av programmet. Rettighetsperspektivet er ikke tilstrekkelig innarbeidet i programmet.

Anbefalingene i rapporten blir nå fulgt opp av KN i tett dialog med Norad. Dialogen vil særlig fokusere på bevissthet om barnekonvensjonen, Code of Conduct blant ansatte og i KNs virksomhet og rettighetsperspektivet.

Selv om rapporten ikke kan bekrefte eller avkrefte at overgrep har skjedd, mener Norad det er viktig at mistanker om overgrep varsles og undersøkes.
Vi ser det som positivt at Norad og UD blir gjort oppmerksom på situasjoner og program der slike overgrep faktisk kan forekomme i bistandssammenheng. Varslingen, og den åpne tonen man har hatt mellom UD/Norad og KN under oppfølgingen, bør lede til nødvendig økt oppmerksomhet om problemområdet - ikke bare i nord-Laos, men i andre bistandsprogram der sårbare grupper er involvert.
I en bredere sammenheng bør oppfølgingen føre til økt oppmerksomhet om overgrepsproblematikk innenfor bistanden, og tiltak for å forebygge overgrep av enhver art.

Last ned rapporten og Terms of Reference

Last ned Investigation of alleged sexual exploitation and abuse of Akha girls and women by Norwegian Church Aid (NCA) in Laos (word)

Last ned Terms of Reference/mandat for undersøkelsen (word)