Unge inn i aidspolitikken

Utenriksdepartementet og Norad vil inkludere ungdom i utformingen av Norges internasjonale aidspolitikk. Ønsket ble lansert på et møte 16. november, der en rekke norske ungdomsorganisasjoner var invitert.

- Denne epidemien oppfører seg slik at vi må holde sammen på tvers av landegrenser og generasjoner. Vi som arbeider med aids trenger dere som fremdeles stiller spørsmål, til å finne nye samarbeidspartnere internasjonalt, sa Norges aidsambassadør, Sigrun Møgedal, i sin innledning av ungdomsmøtet hos Norad.

Møgedal fremholdt videre at unge i dag inkluderes for lite i måten politikere og internasjonale aktører tenker om aids på. Dette til tross for at nesten to millioner unge mellom 15 og 24 år smittes hvert år.

På Torontokonferansen tidligere i år, undertegnet imidlertid Møgedal og representanter fra andre regjeringer og internasjonale organisasjoner, et løfte om å lytte til ungdoms behov i forhold til aids. I sin politiske erklæring om hiv/aids fra 15. juni 2006, uttrykker også FN at ungdom skal ha tilgang på kunnskap om hva som forebygger hivsmitte. Dette er informasjon også den eldre generasjonen må bidra til å gi.

13 organisasjoner var representert på møtet, fra Changemaker og Røde Kors Ungdom som de største, til Spire og African Youth som de mindre. Norads Anne Skjelmerud underrettet i et annet foredrag om den globale aidssituasjonen blant unge, mens politisk rådgiver for utviklingsministeren, Torbjørn Urfjell, ga en beskrivelse av Norges aidspolitikk i dag.

Dans mot aids

- Å bekjempe aids er ikke lenger en pengesak. Vi har alt som skal til. Grunnen til at epidemien likevel sprer seg er at de unge ikke får nok informasjon. Ofte fordi voksne ikke vil gi den til dem, sa Ilco van der Linde, initiativtaker for det nederlandske prosjektet Dance 4 Life, til et tredvetalls fremmøtte på ungdomsmøtet.

Dance 4 Life sprer informasjon om aids til unge over hele verden, gjennom å samtidig lære dem å danse. Det samme gjør det internasjonale nettverket Kicking Aids Out (KAO), gjennom idrett. De to organisasjonene var invitert til møtet for å gi inspirasjon til de fremmøtte organisasjonenes videre arbeid i forhold til hiv og aids.

Ungdomsråd

Hovedmålet med møtet var likevel debatten det var lagt opp til i etterkant av foredragene. Her var de fremmøtte velkommen til å ytre sitt syn på hvordan den videre aidspolitikken bør utformes.

Deltakerne uttrykte under møtet et ønske om å sette sammen et eget ungdomsråd for aidsspørsmål, evt via det aidsnettverket Landsrådet for Norges Barne- og Ungdomsorganisasjoners nylig har opprettet. I følge Monica Djupvik er planen også å inkludere en ungdomsrepresentant i det nye aidsrådet som Sosial- og helsedirektoratet og UD oppretter fra desember i år.

Deltakerne ble også invitert til å komme med skriftlige innspill til UDs nye posisjonsnotat som markerer Norges ståsted i forhold til aids internasjonalt. Fristen gikk ut 20.11 og flere innspill er blitt inkludert i posisjonsnotatet som lanseres 28. november.