Utvikling av eksportrettet kjøttproduksjon i Uganda

Som en del av sin importstrategi har Gilde Norsk Kjøtt BA tatt initiativ til å utvikle import av storfekjøtt fra de minst utviklede land. Bedriften er nå i gang med et Norad-støttet forprosjekt i samarbeid med Uganda. Bakgrunnen er at det går mot underskudd på kjøtt i Europa. Import vil bli nødvendig, og Gilde Norsk Kjøtt ønsker i den sammenheng å bidra til utviklingen i Sør.

Forprosjekt 

De første kontaktene ble knyttet da representanter for Gilde Norsk Kjøtt deltok i en bredt anlagt næringslivsdelegasjon til Uganda i 2004. Ugandiske myndigheter reagerte positivt på et mulig samarbeid, og rettet en direkte forespørsel til Norge. I mars 2006 besluttet Norad å finansiere et forprosjekt som skal undersøke mulighetene og de konkrete vilkår for å utvikle en eksportrettet kjøttproduksjon. Målet er ikke bare Europa og Norge, men også det regionale afrikanske marked og andre markeder, for eksempel i araberlandene. Forprosjektet skal være ferdig sommeren 2007.

Svakt organisert

Uganda har gode naturgitte forutsetninger for husdyrdrift. Det er gode beiteland, tilstrekkelig nedbør og godt grunnlag for avl. I 60-årene hadde landet en høyt utviklet kvegdrift. Men det er også store utviklingsbehov. Næringen er svakt organisert og mangler grunnleggende systemer for kvalitet, sykdomsbekjempelse og avl. Myndighetene hemmes av ressursknapphet og svak organisering.

Offentlig/privat samarbeid

Gilde Norsk Kjøtts forprosjekt er lagt opp med utgangspunkt i den såkalte Just-in-Time Export Strategy som ble utviklet gjennom strategiprosjektet for utvikling av eksport fra Afrika, se Development of trade in Africa : promoting exports through quality and product safety. Erfaringer fra andre områder har vist at alle aktuelle problemstillinger må bearbeides samtidig dersom det skal være mulig å realisere planer om eksport.

I samsvar med dette har prosjektet en rekke delprosjekter: Husdyrhold, dyrehelse og matvaretrygghet, planlegging av slakteri, videreforedling og markedsføring, konsekvensanalyse for miljø, forretningsutvikling og økonomisk planlegging.

Prosjektet realiseres i samarbeid mellom privat og offentlig sektor. Den sentrale samarbeidspartneren i privat sektor er Uganda Beef Producers Association. På offentlig side er Landbruksdepartementet sentralt, men også Helsedepartementet er viktig. Utvikling av samarbeidet mellom offentlig og privat sektor er en av utfordringene i prosjektet.