Ambassader på fiskerikurs

Fiskeri utgjør en sentral del av norsk bistand i det sørlige Afrika. Likevel har norske ambassader i regionen ønsket seg mer kunnskap på området. Det fikk de på kurs i Cape Town i januar.

I løpet av 9. og 10.januar, fikk personell fra flere ambassader et omfangsrikt innsyn i tre viktige aspekter av fiskerisektoren i det sørlige Afrika:

1. Sektoren som næring og naturressurs
2. Internasjonale, regionale og lokale rammebetingelser for utviklingen av fiskeri i regionen
3. Land som konkurrerer om bruk av hav og kystområder

Fiskeri er en sentral del av norsk bistand i det sørlige Afrika. Norge støtter utviklingen av fiskerisektoren i blant annet Angola, Mosambik, Namibia, Kenya og Sør-Afrika. I forbindelse med lanseringen av regjeringens Miljøhandlingsplan i 2006, øker også Norge fokus på en forsvarlig ressursforvaltning.

Løpende foredrag

19 personer deltok fra ambassader, forskningsinstitusjoner i Norge og Afrika og fra Norad. Om lag 20 foredrag og innledninger ble holdt, som konkret belyste de tre hovedaspektene i forhold til: Handel- og næringsutvikling, forskning, ressurstilgang, miljø, praktisk fiske og oppdrett. Ambassadene fikk også fremlagt problemstillinger fra fiskerisektoren i de enkelte land.

Praktisk innsikt i norskstøttet fiskerivirksomhet, fikk deltakerne også med et besøk av Langebaan-lagunen som er et marint verneområde. Et besøk på Norads forskningsfartøy FF Dr. Fridtjof Nansen, som lærer opp lokale havforskere i Afrika, ble det også tid til.

Nye nettverk

- Jeg tror seminaret var nyttig og ga stort faglig påfyll med sitt brede tema. Ambassader og forskere har dessuten fått muligheten til å danne et kontaktnett seg i mellom, sier seniorrådgiver Jan Eriksen, ved Norads Avdeling for næringsutvikling, som var med å arrangere seminaret.

Eriksen understreker også viktigheten av at ambassadepersonell fra Angola og Mosambik fikk utveksle erfaringer i forhold til "Olje for Utvikling"-programmet og fiskerisektoren. Land i regionen møter mange av de samme utfordringene i sin fiskeriforvaltning.

Mest fisk fra utviklingsland

Om lag 70 prosent av alt fiske og 90 prosent av all oppdrett, foregår i dag i utviklingsland. Afrika utgjør en liten del av dette. Samtidig har det afrikanske fiskekonsumet sunket med 12 prosent de siste ti årene. Noe som også har sammenheng med hard beskatning av en del fiskebestander.

- Produksjon av fisk i Afrika er viktig både for å sikre befolkningen nok mat, men også for å øke eksportinntekter. En forsvarlig ressursforvaltning er dermed viktig. For å øke fiskeproduksjonen, må man sannsynligvis også satse på oppdrett, mener Eriksen.

Last ned foredragene som pdf her:

Presentation by Ingrid Sofala.pdf

Fiskeribistand ved Ambassaden i Pretoria.pdf

1 - Innledning til fiskseminar.pdf

2 - Status, challenges and opportunities in South Africa.pdf

3 - Internasjonale rammer for fiske.pdf

4- Internasjonale føringer og regionalt samarbeid.pdf

5 - Oppsyn og kontroll, regionalt og nasjonalt.pdf

6 - Handel med fisk regionalt og nasjonalt.pdf

7 - Småskala fiske og eksport.pdf

8 - Forvaltning av økosystem og MPAs.pdf

9 - Fiske og fiskeri i det sørlige Afrika.pdf

10 - Challenges in inland fisheries.pdf

11 - Kryssende interesser.pdf

12 - Fisheries Sector Development in Angola.pdf

13 - Fiskeoppdrett i det sørlige Afrika.pdf

14 - Appraisal - tiltak på fiskeoppdrett.pdf

15 - Tverrgående temaer i fiskerisamarbeid.pdf

16 - Norsk og internasjonal fiskerifaglig kompetanse.pdf

17 - Bilateral development projects 1950-2006.pdf