Andre bilder av Afrika

- Ingen andre kontinenter er mer sårbare for norske stereotypier enn det Afrika er, sa Utviklingsminister Erik Solheim som åpnet konferansen ”Nye bilder av Afrika”, i regi av Utenriksdepartementet og Norad, mandag 15.oktober, på SAS Scandinavian Hotel i Oslo.

Flere nyanser

Afrika fremstilles ofte overdrevent, enten det gjelder elendighetsbeskrivelsene - krig, nød, undertrykking-, eller de vakre bildene, som Mandelas suksess i Sør-Afrika og postkortbildene av solnedganger. Utviklingsminsteren etterlyste en mer nyansert fremstilling av kontinentet, der hverdagen, mangfoldet og optimismen bør få større oppmerksomhet.

Lokale konflikter

50 år etter frigjøringen av Ghana som den første britiske kolonien i Afrika, er utfordringene med borgerkrig, svake demokratier, korrupsjon, HIV/AIDS og naturkatastrofer ennå store på kontinentet. Likevel er det gjort fremskritt på områder som sjelden kommer frem i medias bilder.
- Det er mer fred i Afrika i dag enn for ti år siden eller under Den kalde krigen, poengterte Solheim. Krigene nå er av lokal karakter og ikke spredt utover kontinentet som tidigere. Trenden er postiv fra Ghana, Tanzania, Zambia og Mosambik til enda yngre demokratier som Liberia og Sierra Leone.

Vekst og kvinner

Vekst finnes, selv om 3% er smått komparativt sett med Europa. Fred og et bedret politisk klima gjør at mulighetene likevel er tilstede, understreket Utviklingsministeren, med henvisning til Malawi, som har gått fra å være bistandsavhengig til å bli en stor produsent på kort tid på grunn av bedre politisk styring.
Afrika har opplevd en kjønnsrevolusjon, hevdet Solheim og trakk frem kvinnene som de mest produktive i det afrikanske samfunnet. Han pekte på at kvinner er bedre representert på toppen i noen av de nye demokratiene enn i Norge. Med Liberias kvinnelige statsoverhode og Rwandas kvinnelige andel i parlamentet på 48 % står Afrika sterkere enn Norge, sa Solheim.

Liberia - fra politisk komedie til demokrati

Liberias president Ellen Johnson Sirleaf er kontinentets første kvinnelige statsoverhode og var blant hovedtalerne på konferansen om de nye bildene av Afrika.
- Fra 4 demokratiske stater i 1989 har Afrika i dag 18 stater med demokratisk valgte styrer sør for Sahara. Mens økonomiske kriser med høy inflasjon og underskudd på nasjonalbudsjett truet overalt tidligere er situasjonen bedre nå, fortalte Sirleaf.
- Liberia er et godt eksempel på et land som på kort tid har gått fra politisk komedie, med storstilt korrupsjon, ufattelig voldsbruk og en befolkning på flukt, til fredssamtaler og demokratiske valg. Med freden er økonomien stabilisert, familier har vendt tilbake, gårder bygges opp, barn sendes igjen på skolen. Det internasjonale samfunnet kan hjelpe til ved å åpne for handelssamarbeid og tillate Afrika egen agenda i samarbeidet om utvikling, sa Liberias president.

Afrikansk business

- Hitler, Mussolini, Franco. Dere hadde deres diktatorer. Hvorfor kan ikke vi ha våre? spøkte Dr. Mo Ibrahim, grunnlegger av mobilgiganten Celtel International og opprinnelig fra Sudan, men bosatt i England de siste 30 årene. Mobilselskapet opererer i 15 afrikanske land og og Ibrahim leder også den ideelle stiftelsen The Mo Ibrahim Foundation som premierer tidligere statsledere som har utmerket seg i sitt arbeid for utvikling og godt styresett. Ibrahim var invitert for å snakke om sammenhengene mellom handel og politisk styring i Afrika. Også han var opptatt av hvordan arrangementer som Fotball VM i Sør-Afrika i 2010, gir oss et mer oppdatert bilde av kontinentet.
Etter 30 år i Storbritannia kaller han seg "hjernevasket" fordi han også nå tenker på Afrika slik vestlige medier fremstiller det.
- Jeg kjenner Afrika, men etter å ha vært eksponert for europeiske medier lenge ser jeg også Afrika som en mager kvinne med et sulten barn i armene. Jeg ser flyktninger og nød, selv om jeg vet at det er så mye mer, beklaget han seg.

Hvem handler med hvem

- Europeere må også begynne å ta ansvar for hva som skjer i Afrika, mente mobilgiganten Ibrahim. Korrupsjon blant afrikanske ledere er et stort problem, men det er et forhold som krever to parter, der europeere må se seg sitt ansvar bevisst og ikke tillate at det skjer, var beskjeden fra næringslivslederen som 22. oktober for første gang deler ut egen pris til et tidligere afrikansk statsoverhode.