Bør skille militære og humanitære oppdrag

Norske humanitærarbeidere bør ikke eskorteres rundt i Afghanistan av militære styrker. Det kan føre til lokale misforståelser av deres rolle og true det videre utviklingsarbeidet. Tilsvarende bør gjelde norske utsendinger som diplomater, politi, tolker og juridiske rådgivere. Dette er en av de klare anbefalingene som blir gitt i en ny konfliktevaluering fra den afghanske provinsen Faryab, utarbeidet av Chr. Michelsens institutt, Norad og Utenriksdepartementet.

Evalueringen ble bestilt i forbindelse med at Norge i 2006 overførte en direkte støtte på 41,59 millioner kroner, for å styrke utviklingsarbeidet i den nordlige provinsen Faryab. Fra før av er det også her de norske ISAF-styrkene (International Security Assistance Force) er satt inn.

Anbefalinger til Norge

Norge har siden 2001 vært involvert i sikkerhetsoperasjoner og utviklingsprogram i hele Afghanistan, med en foreløpig toppbevilgning på 386,2 millioner kroner i 2005. Men i forbindelse med ekstrabevilgningen til Faryab, ble det nødvendig å vurdere konfliktnivået i området på sikt. Kort oppsummert brakte teamet med seg følgende anbefalinger fra området:

▪ I tillegg til å skille humanitære arbeidere fra ISAF-styrker, bør sikkerhetsansvaret i Faryab etter hvert overtas afghansk militær og politi.

▪ Internasjonale aktører med ulike holdninger og politiske agendaer i området, kan virke destabiliserende. Dette er en faktor Norge må ta høyde for i sin planlegging av utviklingsprosjekter.

▪ For å bygge dialog og tillit mellom interne maktgrupper i Afghanistan, er det nødvendig å tilegne seg mest mulig dybdekunnskap. Dette gjelder i forhold til regjeringen i Kabul, det regionale embetsverket, tradisjonelle maktstrukturer (f. eks klaner og etniske grupper), lokale krigsherrer og innflytelsesrike nettverk som narkotikasmuglere.

▪ Man bør unngå å skape en "norsk provins" hvor midler kanaliseres eksklusivt gjennom norske organisasjoner. Norge bør først og fremst støtte det internasjonale humanitære nærværet i Faryab, og dele kostnader til hjelpeprogrammene med andre internasjonale donorer.

▪ Utviklingsarbeidet må planlegges langsiktig i provinsen. Evalueringen anbefaler å satse på sikring av vanntilgang og jobbskaping både for kvinner og menn. Tørke er et tilbakevendende problem, og for å forebygge fremtidig matmangel bør også klimaendringer studeres.

▪ I tillegg til å bygge skoler, bør Norge satse på utdanning og videreutdanning av lærere. Spesielt i forhold til kvinner.

▪ Og sist men ikke minst: Norge må levere det som loves. Det afghanske folket må inkluderes i å definere sine humanitære behov, korrupsjon må unngås og fullt innsyn i hvordan den norske pengestøtten leveres er nødvendig.

Last ned og les rapporten her: