Christian Aid svarer Collier

Christian Aid var nylig i Oslo for å redegjøre for debatten som har pågått mellom organisasjonen og forfatteren Paul Collier i Storbritannia det siste året.

Store hjerter - tommer hoder

Forfatteren Paul Collier, tidligere forskningsansvarlig i Verdensbanken har i sin siste bok "The Bottom Billion", kritisert Christian Aids rapport som ser på negative konsekvenser av en for rask liberalisering av økonomien i Afrika med referanse til blant annet Verdensbanken og IMFs krav til reformer i land som ikke er modne for disse.

- Vi er verken kommunister, eller forskere med "store hjerter og tomme hoder", som Collier omtaler oss som over hele 3 sider i sin bok. Derimot belyser vår rapport at liberaliseringen av handel har hatt en negativ effekt på økonomisk vekst i mange land, sa Charles Abugre, policy-ansvarlig i organisasjonen, i et seminar i Norad.

Påtvungen handelsliberalisme

Christian Aids representant presenterte den omstridte rapporten fire forskere har utført for organisasjonen, som peker på at liberalisering og krav om strukturelle endringer fremtvunget av donorer ikke har vist seg å øke konkurranseevnen til utviklingsland i Afrika.
- Landene må få tid til å finne egne løsninger. Der liberaliseringen har foregått gradvis har man sett størst vekst, sa Cramer.
Anne Scholden fra Fokus støttet Christian Aids kritikk av Collier og samtidig av vestlige bistandsyteres krav om kondisjonalitet i økonomisk politikk:
- Man har ingen bevis for at kondisjonalitet er effektivt.

Metoder i forskningen

Petter Bauck fra Norads avdeling for sivilt samfunn, samt Scott Gates fra Prio slutter seg til kritikken av Colliers forskningsmetoder:

- Blant de 21 fotnotene i Colliers bok finnes ingen referanser som ikke er henvisninger til forfatterens egne forskningsresultater, poengterte Gates.