De fattigste - statens ansvar også i sør

- Er økonomisk vekst nok for å oppnå fattigdomsreduksjon, spurte Utviklings- og miljøminister Erik Solheim da han innledet Norads konferanse om sosialpolitikk, ”Comprehensive Social Policies - Fighting Poverty through Investing in Social Protection”, sist mandag i Norad.

De fattigste må løftes fram

- For å få til reell fattigdomsreduksjon må også de fattigste løftes fram, sa Solheim på konferansen som samlet ledende norske og internasjonale eksperter på nyere forskning om sosialpolitikkens relevans i en utviklingskontekst. Konferansens målsetning var, ved siden av å skape debatt, å lufte spørsmålet om kontanttilskudd som sosialpensjon, barnetrygd og helseforsikring er gode løsninger for utviklingsland.

Norske erfaringer

I Norge har også sosialpolitikk og utviklingen av velferdsstaten vært grunnleggende for fattigdomsreduksjon.
- Sosialpolitikken vår vokste ikke frem fra de aller fattigstes krav, men fra de første organiserte arbeidergruppene, trykkerne, utdannede menn fra middelklassen. Borgerskapet så likevel raskt fordelene ved å integrere arbeiderklassen i kampen for sosiale rettigheter. Dette er en liknende prosess vi ser i et mye høyere tempo i land etter land i Latin-amerika i dag, sa Solheim.
Ministeren kom nylig hjem fra en rundreise i Latin-Amerika der stadig flere grupper blir inkudert i staten; bønder, fagforeninger, kvinner og urbefolkning.
- Dette er brede sosiale bevegelser som nå også er representert ved makten i flere land som Brasil, Bolivia og Chile.

Norsk eksportvare

Norads direktør Poul Engberg-Pedersen utfordret Solheim til å tenke høyt om det finnes noe fra våre norske erfaringer med sosialpolitikk vi kan dra nytte av i utviklingssamarbeidet om sosialpolitikk?
- Vi kan bidra til å redusere konfrontasjoner i politikken, som er et stort problem mange steder, svarte ministeren.
Solheim pekte på at de store svingningene, fra den ene ekstremen med økonomisk svært ødeleggende nasjonalisme til full privatisering og katastrofe på den andre siden, har vist seg å være svært ødeleggende. Sosialpolitikk er her en viktig måte å unngå ustabilitet ved at den inkluderer flere i staten. Følelsen av å være inkludert gir oppslutning og styrker staten.

Internasjonal respons

Før ekspertene tok over med sin erfaringer fra forskning og arbeid med sosialpolitikk, ønsket direktør i FNs forskningsinstitutt for sosial utvikling (UNRISD), Thandika Mkandawire, å vite om Solheim får støtte internasjonalt for sine synspunkter omkring sosialpolitikk .
- Responsen er positiv, sa Solheim, men forklarte at i land hvor fagforeninger og staten samarbeider, som i Brasil, er kompromiss vanskelig fordi den politiske opposisjonen presses kontinuerlig av sosiale bevegelser til konfrontasjon.
Han mente man likevel kan finne eksempler på at det er mindre konfrontasjon nå i områder som tradisjonelt har vært sterkt plaget av dette, som i Afrika.
- Årets Mo Ibrahim pris til Mosambiks tidligere president Joaquim Chisssano, som gikk av ved makten frivillig, var på sin plass, sa ministeren, som ønsket å presisere at sosialpolitikk er kompleks politikk som ikke kan hentes utenfra.

Les mer om konferansen