Fullt trykk på medieutviklingen i Afrika

Tilgang på uavhengige medier og informasjon må bli viktige verktøy i demokratiseringsprosesser, for menneskerettigheter og i kampen mot korrupsjon. Det mente medlemmene i Blairs Afrika-kommisjonen som la fram sine forslag for et par år siden. Nå legges det planer for satsing på medier på hele kontinentet. Norads mediestøtte-partner - BBC World Service Trust - er en av de viktigste aktørene.

Da Bob Geldof var med og presenterte Afrika-kommisjonens anbefalinger etterlyste han forpliktelser, ansvar og engasjement. Sammen med andre rettet han også fingeren mot vestlige mediers likegyldighet overfor det rike mangfold som finnes blant afrikanske mennesker, kultur, kunnskap og utvikling. Vi sitter stort sett igjen med bilder av katastrofene.

Innspill

BBC World Service Trust - en NGO innenfor BBC-systemet - var blant dem som tok tak i utfordringen og inviterte mediefolk fra hele verden til London. På dagsordenen sto journalistenes egen rolle og ansvar både for katastrofebildet og utviklingspotesialet. Det ble en høylytt diskusjon som resulterte i et innspill til Afrika-kommisjonen: Uavhengige medier, allmennkringkastingen, det sivile samfunn og den private sektor skal sammen få til en finansieringsordning som skal få fart på utviklingen av uavhengige medier i Afrika.

Initiativet ble til et fyldig kapittel i Afrika-kommisjonens rapport og går nå under navnet African Media Development Initiative (AMDI). BBC World Service Trust er en av skipperne på skuta der eksperter fra afrikanske land og givere også går om bord. Erkjennelsen av at det ikke blir noe demokratiutvikling, rettferdige valg eller mindre korrupsjon uten en frie og våkne medier er i ferd med å synke inn i flere miljøer. Til glede for dem som mener ytringsfriheten er en menneskerett, til noe mindre begeistring for en maktelite som må finne seg i kritiske søkelys.

Ferske landrapporter

For å få oversikt over status for media er det nå utarbeidet søtten ferske landrapporter som er tilgjengelige på nettet, nemlig: DR Congo, Etiopia, Kenya, Somalia, Tanzania, Uganda, Angola, Botswana. Mosambik. Sør-Afrika, Zambia, Zimbabwe. Cameroon, Ghana, Nigeria, Senegal og Sierra Leone.

Rapportene gir et innblikk i hvordan mediene fungerer, eierskap, økonomi og utbredelse. De lar oss få vite mer om forholdet til myndighetene, medielovgivingen og drepte, fengslede og forfulgte journalister. Framgang og tilbakegang blir kommentert. Det hele er som en refleks av hele samfunnsutviklingen i landene. Zimbabwe er nesten lukket og taus på overflaten, mens i Uganda ligger restriktive medielover for øyeblikket i hvilestilling som gir rom for frie stemmer.

Radioen er fortsatt vinneren blant mediekanaler i Afrika. Den kan nå så å si alle. Private radiostasjoner dukker opp i hopetall med musikk og "såpe", men noen forsøker også å desentralisere den politiske debatten gjennom radio. Talk Shows der politikere og andre stilles til ansvar viser en klar vekstkurve. Muntlig overføring - eller rett og slett en prat - er fortsatt en viktig informasjonskanal på den afrikanske landsbygda.

Fortsatt er det nesten bare eliten i de store byene som holder seg oppdatert via fjernsyn og aviser.

Av rapportene går det også fram at profesjonaliteten kan være dårlig, lønningene så lave at de nærmest appellerer til korrupsjon i mediene selv, dårlig utstyr, sviktende etisk standard og hard kontroll fra myndigheter.

Mobiltelefonen kommer

Likevel: det er en kommunikasjonsrevolusjon i gang i Afrika også. Ikke en gang myndighetene i Zimbabwe kan lukke grensa helt for et knippe nettaviser - mange med hovedkontor utenfor landet - som bringer ferske nyheter fra leverandører inne i landet. Og nettsidene trykkes ut og distribueres rundt.

Og mobiltelefonen er kommet for fullt i mange land - også det en stadig mer benyttet nyhetskanal.

Alt dette suges nå opp i Africa Media Development Initiative.

Fortgang på utviklingen

Da landrapportene ble presentert i Nairobi nylig bedyret landets Informasjons- og kommunikasjonsminister Mutahi Kagwe at en sterk mediasektor er et av nøkkelelementene i arbeidet med økonomisk utvikling og demokrati.

Direktøren i BBC World Service Trust, Stephen King, sa at de vil ta med seg funnene i rapportene videre i arbeidet med å få på plass en Pan-African Media Development Facility for å få fortgang i utviklingen av media og finansieringen av dem. Med seg i båten har King eksperter fra Rhodes University (Sør-Afrika), Ahmadu Bello University (Nigeria) og et team av forskere og eksperter fra søtten afrikanske land.

Finn landrapportene og les mer på:

www.bbc.co.uk/worldservice/trust/

Klikk på Research & Development/Africa Media Development Initiative research report