Global skogavtale ferdigforhandlet

En global skogavtale ble ferdigforhandlet i New York forrige uke: United Nations Forum on Forests (UNFF) ble i sin 7. sesjon i New York i slutten av april enige om en global avtale om bærekraftig skogforvaltning. Dette er en ikke rettslig bindende avtale, men likevel et gjennombrudd i en prosess som har vart i en årrekke.

Det ble også forhandlet om og avtalt et arbeidsprogram for perioden fram til 2015. I Rio i 1992 ble det foreslått å utvikle flere globale konvensjoner på miljøområdet. Noen av disse har resultert i bindende konvensjoner (UNCBD, UNFCCC, UNCCD), mens skog var for kontroversielt til at man lykkes med en rettslig bindende avtale. Etter en del år med forhandlinger i regi av Intergovernmental Panel on Forests and Intergovernmental Forum on Forests ble UNFF etablert i år 2000. På forumets syvende sesjon i år lykkes man endelig å bli enige om en avtale som gir en ramme rundt den globale skogpolitiske dialogen framover. Mange land, inklusive Norge, var i utgangspunktet interessert i en juridisk bindende avtale, men dette var politisk umulig for en del av medlemslandene. Man endte dermed opp med en mindre forpliktende avtale, men som likevel vil gi et godt rammeverk for globalt arbeid for å beskytte skogene og utvikle politikk for bærekraftig bruk av skogressursene.

Se avtaletekstene her:

Multi-year programme of work of United Nations Forum on Forests for 2007-2015, 28_04_07.pdf

Draft text NLBI, 28_04_07.pdf

Draft provisional agenda for 8th session of United Nations Forum on Forests.pdf

Draft Resolution for adoption by the Council.pdf

Chairmans summaries-International Year of Forests 2011 Collaborative Partnership on Forests Multi-stakeholder dialogue.pdf

Link til UNFFs nettsider:

http://www.un.org/esa/forests/index.html