Humor for mødrehelse

September er aksjonsmåneden for Medisinstudentenes Humanitæraksjon (MedHum). I år aksjoneres det for å styrke helsetjenesten for mødre og voldtatte kvinner i det østlige Kongo.

Med t-skjorter som spør «Er fistel fashion?» eller «Er fistel sporty?» og komikvelder spres et alvorlig budskap av landets medisinstudenter. De bærer bøsser, organiserer konserter, stand-upkvelder, kunstauksjoner og tilbyr legetjenester på Bamsesykehus. Inntektene går til et fistel-behandlingsprosjekt drevet av Christian Relief Network og kirkenettverket CEPAC i Kivu-provinsene i Den demokratisk republikken Kongo (DRC).

Kvinnene som hjelpes på sykehuset i Bukavu, eller gjennom feltbesøk, er rammet av fistel - forårsaket av vanskelige fødsler eller av brutale voldtekter. Titusener av kvinner i Kongo lider av vaginal fistel. Dette er en lidelse hvor det er unormal åpning mellom vagina og urinveier eller endetarmen som medfører uavbrutt lekkasje av urin og avføring, og dermed infeksjon og store smerter. Fistler oppstår ved barnefødsler og etter brutale voldtekter. Lidelsene har også store sosiale konsekvenser for kvinnene som ofte blir utstøtt fra familie og lokalsamfunn.

Etter flere år med borgerkrig og over fire millioner døde er det ingen offentlige helsetjenester i et område på størrelse med Storbritannia. Det begrensede helsearbeidet som er, drives av pinsevennenes kirkenettverk og Den katolske kirken.

- Dersom vi ikke hadde engasjert oss hadde katastrofen vært total, sier CEPAC-lederen Banyene Bulere. Han har måttet forhandle med de ulike militsene i provinsene for å kunne bygge klinikker i avsidesliggende landsbyer. Tjenestene, som støttes av norsk UD, er gratis for kvinnene.
- Å være fistelkirurg er å gi nytt håp til kvinner som har vært utstøtt, forteller lege Chebeya Bonane Justin. En del av MedHum-prosjektet skal sørge for opplæring av helsepersonell. En kvinne som er blitt helbredet for fistel er nødt til å få tett oppfølging under senere graviditet.
- En annen side ved aksjonen er å få flere leger rundt om i Norge til å engasjere seg og se utover den norske helsevirkeligheten, sier aksjonsleder Guro Bårnes.
- Jeg blir ydmyk nå jeg kommer fra et flott norsk sykehus til det enkle Panzi-sykehuset i Bukavu. Det legene der ba oss om skaffe var skikkelig sytråd for å gjøre fistelkirurgi, forteller medisinstudenten.

Mer om studentaksjonen