Klima for dårlig integrert i bistand

En studie av internasjonalt bistandsarbeid har sett på integreringen av miljøspørsmålet. Med Norad og Sida som eksempler sier rapporten fra Global Environmental Change and Human Security (GECHS) at det er behov for økt politisk prioritering av klimaspørsmål i arbeidet med fattigdomsreduksjon internasjonalt.

Institusjonelle hindre for klima

Global Environmental Change and Human Security (GECHS) utgjør et team av norske og internasjonale forskere, tilknyttet blant annet Universitetet i Oslo, som på oppdrag fra Norad har sett på institusjonelle hindre for å integrere arbeid med klimaendringer i bistandssamarbeidet.

Svak politisk prioritering

Analyser av bistandsorganisasjoner og statlige enheter som Norad, svensk SIDA og GTZ viser i følge denne studien at både den politiske oppmerksomheten omkring klimatilpasninger i bistandssamarbeidet er altfor liten, og at spørsmålet er for smalt integrert i arbeidet med fattigdomreduksjon generelt.
Rapporten etterlyser først og fremst en bredere tilnærming til klimaspørsmål der politikerne ser betydningen av å inkludere spørsmålet i internasjonalt arbeid med fattigdomsreduksjon, og ikke kun som et miljø-problem med ensidig fokus på effekter av klimagassutslipp. Mens arbeid med klimatilpasninger i dag fokuserer på å formildne og døyve effektene av klimaproblemene, sier undersøkelsen at det nytter å gripe tidlig inn i problemene og at dette derfor bør få økt prioritet politisk.

Les mer om rapporten