Klimavasket bistand

Norge, ved regjeringen, skal trappe opp innsatsen mot avskoging i utviklingsland til omlag tre milliarder kroner årlig. Den økte innsatsen på internasjonalt miljøsamarbeid skal ikke gå på bekostning av dagens bistandsbudsjetter. Norads miljøprosjekt varsler en "grønnskjæring" av bistanden.

Nødvendig samarbeid

Den aktuelle politiske satsningen på et samarbeid mellom miljø og utviklingssamarbeidet ble forhåndsvarslet i høst. Da utviklingsministeren under Norads Fattigdomskonferanse ga sin støtte til årets Nobels fredspristildeling, som idag tildeles Al Gore og FNs klimapanel, var premissene lagt for den politiske satsningen.

- Selvsagt er det en sammenheng mellom miljø og konflikt. Når mennesker må ty til krig og konflikt for å overleve, så gjør de det. Det er en meget fortjent fredspris som nå deles av Al Gore og FNs klimapanel. Tildelingen setter på spissen sammenhengen mellom krig, fattigdom og konflikt, sa utviklingsminsteren i sitt åpningsinnlegg på konferansen som i år fokuserte på miljø, fattigdom og resultater som overordnet tema.

Også andre uttalelser fra utviklingsministeren ga sterke signaler om den "grønnskjæringen", eller "miljøvaskingen", bistandssamarbeidet nå må forberede seg på.

- Vi må bidra til å styrke fattige lands evne til å tilpasse seg miljøendringer. Der må vår hovedinnsats gå mot de land vi har et langt historisk forholdt til. Land som Tanzania, Mosambik, Uganda og Zambia. Vi må bidra med kunnskap, ekspertise og penger for å sette disse landene i stand til å tilpasse seg endrede miljøforutsetninger.

Norads miljøprosjekt

Hans Olav Ibrekk leder Norads miljøprosjekt som har et klart mandat fra nå miljø- og utviklingsministeren til å aktivt bistå med å klimasikre alle ambassadenes bistands-porteføljer.
Ibrekk leder utviklingen av konkrete tiltak som skal kvalitetssikre arbeidet med miljø innenfor bistanden, i samarbeid med andre givere og organisasjoner og med planlagt start på nyåret. Egne miljørådgivere vil arbeide med "klimavaskingen" ved fem norske ambassader i Afrika med et utstrakt bistandssamarbeid. Ibrekk vil selv besøke ambassadene for å følge opp rådgivningen.

Les mer om Norads miljøprosjekt

Les om GECHS-rapport "Tilpasning til klimaendringer i bistandsarbeidet"

Se regjeringens pressemelding om miljøsatsningen

Se regjeringens miljøhandlingsplan, juni 2006