Kraftig økning i bistand til miljø, kvinner og Latin-Amerika

Norad fordeler nå over en milliard kroner til 100 norske frivillige organisasjoners langsiktige utviklingssamarbeid i 2007. Støtte til tiltak for kvinner/likestilling , miljø og Latin-Amerika er særlig prioritert.

- Dette året øremerkes mer av støtten til organisasjoner som har tiltak for kvinner og miljø. Organisasjoner som opererer i Latin-Amerika får også en større andel av potten i år, sier Norads direktør, Poul Engberg-Pedersen.

Hvert år søker norske organisasjoner Norad om støtte til langsiktig utviklingsarbeid i hele verden. I år tildeles over 1,1 milliarder kroner - og 40 millioner mer enn fjoråret.

Miljø og urfolk

Den største økningen i støtten har de som jobber spesielt med miljøbistand fått, slik som Verdens naturfond (WWF) (8 millioner mer), Regnskogfondet (7 millioner mer) og Utviklingsfondet (6,1 millioner mer). Den direkte støtten til urfolk i Latin-Amerika øker med 7 millioner.

Kvinner og likestilling

Innen bistand til kvinner og likestilling har FOKUS fått den største økningen i støtten med 3,5 millioner. Plan og Care får hver en økning på 2 millioner til kvinnetiltak. Kirkens Nødhjelp er blant organisasjonene som har fått føringer om å omdisponere sin støtte fra Norad mer i retning miljø og kvinner/likestilling. Noen organisasjoner skal også omdisponere til tiltak i Latin-Amerika.

Krav til resultater og kvalitet

- Økningen i støtte til enkelte organisasjoner er et resultat av politiske føringer fra Utenriksdepartementet (UD). Disse mottakerne vil bli gjenstand for ekstra nøye oppfølging, for å sikre at de har kapasitet til å opprettholde kvalitet og resultatfokus i sitt arbeid. Det er svært positivt at nettopp de to områdene kvinner/likestilling og miljø nå får mer oppmerksomhet. Begge felt er helt nødvendige for fattigdomsbekjempelse, understreker Norads direktør Poul Engberg-Pedersen.

Norad har hatt god dialog med de store- og mellomstore organisasjonene i forbindelse med søknadsrunden. 29 store og 110 små/mellomstore organisasjoner søkte Norad om penger for 2007. Det er avslått søknader for omlag 200 millioner kroner.

Liste over ti største:

Kirkens Nødhjelp: 151 millioner kroner
Bistandsnemnda: 140 millioner kroner
Norsk Folkehjelp: 109 millioner kroner
Redd Barna: 103,6 millioner kroner
Atlas-alliansen: 75 millioner kroner
Norges Røde Kors: 53 millioner kroner
Care Norge: 50 millioner kroner
Strømmestiftelsen: 35,3 millioner kroner
Plan Norge: 34 millioner kroner
Regnskogfondet 32 millioner