Krig med positive side-effekter

Krig kan ha utilsiktede og positive side-effekter, hevder forfatteren Christian Cramer i sin bok ”Civil war is not a stupid thing”. Onsdag 14. november var han i Norad for å presentere boken. I kjølvannet av debatten rundt Paul Colliers siste bok ”The Bottom Billion”, har Cramer bidratt med et historisk anlagt forskningsperspektiv på vold og krig.

Provoserer

Tittelen på den britiske forfatteren Christopher Cramers bok "Civil war is not a stupid thing", sjokkerer idét den mer enn antyder at vold ikke er utelukkende negativt. Det var også hensikten, forteller SOAS-forskeren Christopher Cramer. Han ønsker seg økt debatt omkring metoder og funn i forskningen på krig, vold og gjenoppbyggingen av samfunn etter krig. Boken lanserer et grundig dokumentert historisk belagt og alternativt perspektiv til vår tids dominerende teorier på vold og krig, som enten er liberale eller romantiserende. Cramer tar et oppgjør med liberalistenes syn på krig som et onde som kun lar seg bekjempe gjennom demokratisering og fri handel.
- Jeg har forsøkt å se på de mulig positive side-effektene, forklarte Cramer i et seminar i Norad der Jacob Sendig fra Utviklings- og miljøministerens analyseenhet og Scott Gates fra PRIO var kommentatorer.

Historisk sammenlikning

Boken sammenlikner Mosambik, Irak og Brasil, med henvisning til kapitalismens historiske utvikling som utløsende faktor for krig eller nær krigsliknende situasjoner i de tre landene. Mosambik nevnes som et eksempel der borgerkrigen utløste et klassesamfunn. Noen grupper profiterte på krigsøkonomien og dannet grunnlaget for sterke økonomiske fundamenter, mens andre ble dårlig betalte lønnsarbeidere, f.eks i jordbruket. De som profiterte på krigen er også de som har ridd på privatiserings-bølgen i gjenoppbyggingsfasen etter krigen. I Afghanistan har også "krigs-herrene" utviklet sterke økonomiske plattformer. Deres virksomhet har likevel skapt muligheter for overlevelse og arbeid til et stort antall fattige afghanere, fargumenterer Cramer.
- Borgerkriger ødelegger mye på veien, men kan ha positive effekter. I stedet for å kriminalisere prosessene som oppstår må vi klare å utnytte potensialet som ligger i disse, hevder Cramer, med referanse til post-konflikt samfunnsprosesser som har gitt positive resultater. Trass i at mange liv går tapt, oppstår nyvinninger som sannhetskommisjoner og sikring av folks eiendomsrettigheter. Utfordringen ligger i å utnytte gjenoppbyggingsarbeidet etter krigen til å skape et bedre samfunn i fredstid, hevder Cramer.