Malawi: Hiv-behandling blir allment tilgjengelig

Malawis program for aidsbehandling har oppnådd betydelige resultater på få år. I dag er mer enn 60 000 pasienter på behandling, målet er 208 000 innen utgangen av 2010. Lykkes dette vil det ikke bare ha betydning for hver enkelt hivpositiv, men det vil få store positive ringvirkninger for rammede familier og lokalsamfunn.

En standardisert forenklet modell, med klare retningslinjer og god oppfølging av distriktene fra helsedepartementet, har vært helt grunnleggende for å få til den raske oppskaleringen av programmet.

Vellykket program

En internasjonal ekspertgruppe konkluderer med at programmet er svært vellykket og at Malawi kan nå sine høye mål. En forutsetning er at det internasjonale samfunn og giverland følger opp, og sikrer programmet økonomisk i enda lang tid fremover.

Hardt rammet

Malawi er hard rammet av hivepidemien. Prevalensen i aldersgruppen 15 til 45 år beregnes å være ca 14 %, og 800.000-1.000.000 barn har mistet en eller begge foreldre eller er av andre årsaker spesielt hard rammet av epidemien. Tilgang til antiretroviral behandling er av avgjørende betydning ikke bare for personene det gjelder, men også for landet som helhet. Økende antall foreldreløse barn er en stor utfordring i fattige afrikanske land.

60.000 til behandling

Malawis behandlingsprogram har blitt raskt oppskalert i løpet av de to siste årene. I 2004 hadde kun et svært begrenset antall tilgang til behandling, høsten 2006 var mer enn 60.000 pasienter på behandling. Dette har fått stor internasjonal oppmerksomhet, og programmet er nå blitt vurdert av et bredt sammensatt team av internasjonale eksperter.

Ekspertrapport støtter ambisiøse mål

Ekspertgruppens rapport er svært positiv. Det gis stor anerkjennelse til det arbeidet som gjort både på faglig og politisk plan. Malawis femårsplan for å nå målet om allmenn tilgang til aidsmedisiner er ambisiøs; målet er at 208 000 pasienter skal være på behandling i 2010. Ekspertene konkluderer med at dette er mulig. Malawi rådes til å fortsette/videreutvikle sin standardiserte forenklede modell som gjør det mulig å nå mange med relativt begrensede ressurser. Medisinene, og også oppfølging på helseklinikk, er i dag gratis. Standardisert opplæring av helsepersonell og regelmessig veiledning blir vurdert til å være svært viktige komponenter i programmet.

Mange utfordringer

Tross oppsiktsvekkende positive resultater står utfordringene i kø, og det pekes på enkelte svakheter. Forebygging av smitteoverføring fra mor til barn har ikke blitt høyt nok prioritert. Det fødes omtrent 30.000 hivpositive barn i året i Malawi, og i 2005 ble bare 13% av gravide hivtestet før fødselen fant sted. Siden teamet gjorde sitt feltarbeid i september har myndighetene tatt en del grep som kan være lovende. Ansvaret for forebygging av mor til barn smitte er flyttet fra enheten for reproduktiv helse i departementet til enheten for hivbehandling. Dette er en langt mer velfungerende enhet som tidligere har vist at de kan levere resultater. I tillegg er det nå en rekruttert en egen rådgiver for å jobbe spesielt med oppfølging av PMTCT (finansiert av USAID), og det er utarbeidet planer for oppskalering av PMTCT-programmet også på distriktsnivå. Det ligger likevel en stor utfordring i at mye av arbeidet må gjøres ved klinikker for fødende, og at hele programmet må integreres i fødselstilbudet i Malawi.

Fare for resistensutvikling

Mangel på kvalifisert personell er en annen av programmets store utfordringer. For å oppskalere programmet ytterligere vil en nå utvide sykepleiernes ansvarsområder, og en vil i større grad benytte ufaglærte (health service assistants). Dette vil stille enda større krav til veiledning og oppfølging. Hiv-viruset muterer lett og det er stor risiko for resistensutvikling om ikke behandlingen følges nøye opp, og det er viktig at både helsearbeidere og pasienten selv forstår dette. Faren for resistensutvikling er noe overraskende, lite omtalt i ekspertenes rapport. Om ikke behandlingen følges opp med forebyggende tiltak vil en risikere at resistent hiv smittes videre, og at førstelinje-medisinene som i dag benyttes ikke lenger er effektive.

Giverland må ta ansvar

Ekspertgruppen kommer med en klar oppfordring til det internasjonale samfunnet og giverland. Samarbeidspartnere/donorer har et ansvar for å følge opp og sikre programmet økonomisk. Malawi har ingen muligheter til selv å overta kostnadene knyttet til sitt hiv/aids-program i nær fremtid. Rapporten utrykker spesiell bekymring i forhold til det globale fondet, som er en svært viktig finasieringskilde for hiv/aids-behandling i Malawi. Av National Aids Commissions totalbudsjett i 2005/06 på 75,1 millioner US dollar, ble bare 32 % utbetalt, mye av årsaken til dette var forsinket avtaleinngåelse med det globale fondet. Under årlig gjennomgang av den nasjonale aidsresponsen i september uttrykte flere samarbeidspartnere, deriblant Norge, sin bekymring for forsinkede/manglende utbetalinger.