Mo Ibrahim prisen til Chissano

Mosambiks tidligere president Joaquim Chissano fikk pris for Afrikas beste lederskap fra Mo Ibrahim stiftelsen.

Styrket landet

Ifølge juryen har Chissano bidratt til et stabilt demokrati, økonomisk vekst, fred og forsoning, og vektlegger også at han faktisk gikk av som president da han skulle. Chissano var sentral i Mosambiks frigjøringshær Frelimo i kampen mot kolonimakten Portugal.

Han ble landets andre demokratisk valgte president i 1986. Da han gikk av i 2005 var både økonomi og demokrati styrket i landet som opplevde 10 års borgerkrig etter nær 15 års uavhengighetskrig fra kolonimakten Portugal som trakk seg ut i 1975.

Omstridt pensjonsordning

Prisen er en honnør til tidligere statsledere sør for Sahara som har utmerket seg for godt demokratisk styre. Bak initiativet står den afrikanske næringslivslederen Mo Ibrahim. Tanken bak prisen, som i år er på fem millioner dollar, ligger i at det skal lønne seg å være ærlig, i følge Mo Ibrahim som leder den ideelle stiftelsen Mo Ibrahim Foundation. Som en rikelig pensjonsordning skal prisen sikre at statsledere går av når de skal, og slik styrke demokratiet og bidra til å forhindre korrupsjon.

Transparency International i Sør Afrika, er ikke positiv til prisen som de mener heller burde gå til uavhengige riksrevisjoner eller parlamentariske kontrollorganer som bekjemper korrupsjon og styrker demokratiet på et bredere plan, istedet for å styrke én leder, som i dag.
Chissano selv uttaler i intervju i dag med b.l.a Reuters at han håper prisen fungerer som en inspirasjon for andre.

Mer om Mo Ibrahim Foundation

Mosambik som et av Norges hovedsamarbeidsland

Se sak om Ibrahim under UDs Afrika-konferanse

Se mer informasjon om prisutdelingen i Dagbladet