Norfund bak ny distrikts- og landbruksorientert bank i Mosambik

Norfund er hovedinitiativtaker til en ny forretningsbank i Mosambik:- Banco Terra er viktig for å nå befolknings- og næringsmessige områder som i dag ikke har et tilstrekkelig banktilbud i Mosambik, sier Norfunds Elizabeth Lee-Marinelli.

Norske aksjonærer

Banco Terra ble registrert som forretningsbank i Mosambik 4. desember i år. Norfund (Statens investeringsfond for næringsutvikling i utviklingsland) er hovedinitiativtaker til banken, eier 20 prosent av aksjekapitalen, og er representert i bankens styre.

Mikrofinans og andre forretninger

Banco Terra er en vanlig kommersiell forretningsbank for både privatpersoner og bedrifter. Målet er å være den mest kompetente banken i landet på små og mellomstore bedrifter og på landbrukssektoren. Lån til mikrofinansinstitusjoner er også et viktig satsingsområde.

Stort potensiale

Banktjenester er dårlig utbygd i Mosambik, de fleste bankene befinner seg i hovedstaden Maputo. Potensialet for forbedring av bankkompetanse og bankprodukter er betydelig, ikke bare når det gjelder utlån, men også for innskuddsprodukter og betalingsformidling.

Ambassaden støtter opplæring

Banken starter med en aksjekapital på 7 millioner amerikanske dollar. Aksjonærene er innstilt på å øke aksjekapitalen etter hvert som veksten i banken krever det. Det første kontoret er etablert i hovedstaden Maputo, men i løpet av 2008 skal det etableres to nye kontorer, et sentralt og et nord i det langstrakte landet. Den norske ambassaden i Maputo har finansiert støtte til oppbygging av driftskompetanse i banken, som per i dag har over 25 lokalansatte.

- Nyetablering og videreutvikling av næringsvirksomhet forutsetter tilgang til lånekapital og moderne banktjenester. Et velfungerende bank- og finansvesen er grunnleggende for hele samfunnet, sier Elizabeth Lee-Marinelli, Norfunds direktør for porteføljen av finansinstitusjoner og investeringsfond.

De største bankene i Mosambik er i dag eid av utenlandske banker. Både KfW og Norfund har som mål å selge sine aksjer til mosambikiske investorer når banken har nådd et tilfredsstillende inntjenings- og utviklingsnivå og dermed vil lokale investorer bli majoritetseiere i banken.

Norfund (Statens investeringsfond for næringsutvikling i utviklingsland) bidrar til fattigdomsreduksjon og bærekraftig utvikling i utviklingsland gjennom å skape lønnsomme arbeidsplasser og økonomisk vekst. Investeringene gjøres direkte sammen med norske og utenlandske partnere eller via lokale investeringsfond. Norfund har en forvaltningskapital på cirka 4 milliarder kroner.

For mer informasjon, ta kontakt med Kjartan Stigen, Kommunikasjonsdirektør i Norfund, mobil: (+47) 93 00 96 38.