Norsk bistand til bekjempelse av kjønnslemlestelse

Kan verdenssamfunnet få en slutt på kjønnslemlestelse innen 2015? Norge har forpliktet seg til å bidra til dette. En ny rapport sammenfatter status for norsk støtte til bekjempelse av kjønnslemlestelse i seks av våre samarbeidsland. Rapporten viser at Norge er på god vei med sin støtte via frivillige organisasjoner og FN-systemet, men skal man klare å nå målet krever dette en kombinasjon av massemobilisering, betydelig politisk vilje og flere ressurser, som bør investeres på både mikro- og makronivå.

På oppdrag fra Norads evalueringsavdeling har Tonje Bentzen og Aud Talle sammenfattet status for norsk støtte til bekjempelse av kjønnslemlestelse i samarbeidsland. I den nyutgitte rapporten gis det en oversikt over omfanget av kjønnslemlestelse i et utvalg afrikanske land, samt hva slags prosjekter Norge støtter i disse landene.

Omskjæring av kvinner og jentebarn er utbredt i Kenya, Eritrea, Etiopia, Tanzania, Sudan og Somalia. Det er imidlertid store variasjoner landene i mellom med hensyn til omfang, form for omskjæring, alderen for omskjæring og bakgrunnen for denne praksisen. Rapporten redegjør nærmere for disse forskjellene. I Sudan, Etiopia, Eritrea og Somalia omskjæres 74 prosent eller mer av alle kvinner og jentebarn, mens andelen er mye lavere i de øvrige landene. Rapporten bekrefter at omskjæring er mer utbredt i rurale enn urbane områder. I flere av landene er det en tendens til at omskjæring "moderniseres" ved at den i større grad gjennomføres av medisinsk personale.

I rapporten vises det til utfordringene knyttet til å bekjempe kjønnslemlestelse. Blant lærdommene fra dette arbeidet understrekes betydningen av å basere prosjektene på en tett dialog med de berørte lokalsamfunnene. Det konkluderes med at man er nødt til å anvende en helhetlig tilnærming og tenke langsiktig når man skal utforme og gjennomføre slike prosjekter.

Rapporten er ment å tjene som et utgangspunkt for en planlagt evaluering av "Plan for Regjeringens internasjonale arbeid mot kjønnslemlestelse av jenter" (2003).

Last ned eller bestill rapporten fra Norads publikasjonsbase:

The Norwegian International Effort Against Female Genital Mutilation.