Norske helsearbeidere i Botswana

13 norske leger, jordmødre og farmasøyter bidrar i arbeidet med å styrke botswansk helsevesen. Ambassaderåd Helge Stange og ambassadesekretær Håkon Arald Gulbrandsen besøkte en av dem, Ketil Størdal, som arbeider som overlege på Barneavdelingen på Princess Marina Hospital i Gaborone.

Fødselshjelp

Sykehuset har 5000 fødsler i året, og tar også i mot kompliserte tidligfødsler fra store deler av landet. Botswana har ikke egen legeutdanning, men sender medisin-
studenter til utlandet herunder Norge. På barneavdelingen jobber det bare utlendinger, og i hele Botswana finnes det kun én barnekirurg. Kjetil forteller at sykehuset kan hjelpe for tidlig fødte barn ned til 750 gram, men ikke lavere.

Omtrent 1/3 av fødende i Botswana er hiv-positive. Uten tiltak vil 30-40% av de nyfødte også bli smittet, men Botswana har klart å redusere tallet til 7%. I Norge er det 1% sjanse for at en hiv-smittet mor overfører smitten til barnet. Hiv-smittede mødre ammer ikke, og spedbarna må dermed ta flaske. 400 barn døde i fjor høst under en epidemi, og det er antatt at hovedårsaken var urene flasker.

Meningsfylt arbeid

Selv om Ketil har doktorgrad, er det i hovedsak ikke på den teknisk-medisinske behandlingssiden norsk helsepersonell kan gjøre den største forskjellen. Det er særlig på området organisering og utvikling av gode prosedyrer som norsk helsepersonell kan bidra mest, men også når det gjelder tilgang på medisiner. Ketil hadde nettopp laget kostandsanalyse for hvor dyrt det ville være å få medisin som kan "smøre" lungene til for tidlig fødte slik at pustemekanismen som ikke er fullstendig utviklet, skal fungere. Opptil 6000 kroner vil det koste per spedbarn for at disse skal få denne medisinen som i mange tilfelle vil være avgjørende for om de skal overleve.

Barnedødeligheten i Botswana har de siste årene steget fra 40 per 1000 til 100 per 1000 grunnet hiv/aids. En uavhengig evaluering tidligere i år slo fast at de norske helsearbeiderne bidrar i sterk grad til styrkingen av helsevesenet i Botswana. De føler også selv arbeidet de gjør som meget meningsfylt.