Økologisk nysatsing for ”Dr. Fridtjof Nansen”

Norads forskningsfartøy FF Dr. Fridtjof Nansen, har siden 1975 drevet fiskeribistand i farvannene rund 55 land, fra Malaysia i øst til Nicaragua i vest. Gjennom et nytt program skal båten nå bidra til å utvikle en mer økologisk fiskeriforvaltning i Afrika. Lokale havforskere er til enhver tid velkommen til å få opplæring på båtens forskningsplattform.

Det nye programmet kalt "Ecosystem Approach to Marine Fisheries Management in Development Countries" (EAF) ble startet 6. desember 2006, og vektlegger en mer helhetlig tilnærming til fiskeriforvaltningen i U-land. Tidligere seilte båten under Nansenprogrammet, som bidro til kartlegging av kommersielle havressurser og oppbyggingen av en lokal havforskning.

Denne virksomheten fortsetter, men med økt fokus på å ivareta havet som økosystem. Som i de siste seks årene, vil Afrika fortsatt være FF Fridtjof Nansens satsningsområde.

Mindre behov for Nansenprogram

- Det er mindre behov for den bilaterale bistanden Nansenprogrammet har drevet i Afrika. Namibia driver nå den bilaterale overvåkningen av havressurser selv, mens Sør-Afrika har en helt selvstendig overvåkning. Andre land i Nordvest-Afrika har bygget opp kunnskaper om sine marine ressurser som gjør at de stiller sterkere i forhandlinger med for eksempel EU.

Det sier Kirsten Bjøru ved Næringsutviklingsavdelingen i Norad, som gjennom flere år har hatt fagansvaret for Nansenprogrammet.

Land som deler samme havressurser har også i økende grad startet et forvaltningssamarbeid. Men Bjøru understreker at Afrika samtidig er det kontinentet som har størst behov for hjelp utenfra, i forhold til å utvikle en økologisk bærekraftig fiskeriforvaltning. FF Fridtjof Nansen entrer dermed farvannene rundt Afrika med ny aktualitet. Og opplæringskapasiteten er god: 10 til 20 lokale havforskere, kurses på fartøyet til enhver tid.

Samarbeidsprosjekt

EAF er som Nansenprogrammet et samarbeidsprosjekt mellom Norad, Havforskningsinstituttet og FNs Food and Agriculture Organisation (FAO). Norge er som tidligere den største økonomiske bidragsyteren, men også FAO, Global Environmental Fund (GEF) og Large Marine Ecosystems (LME) i Afrika, finansierer programmet.

Skipsreder Norad er ansvarlig for både økonomisk forvaltning og faglig overoppsyn, mens Havforskningsinstituttet står for den praktiske utførelsen av disse oppgavene.

To av målsetningene som ble satt på FNs Johannesburgkonferanse i 2002, ble også avgjørende for utviklingen av EAF: Innen 2010 skal alle fiskeriressurser i verden være underlagt en økologisk forvaltning. Og innen 2015, skal alle utryddingstruede fiskebestander være rehabilitert. Bjøru er ikke i tvil om at EAF vil være en viktig bidragsyter til å oppfylle disse målsetningene:

- Dette er blant Norges største miljøprosjekter!