Ros til fredsmeglende journalister

”South Asian Free Media Associoation har mer enn innfridd sine målsetninger og er verdig en videre norsk støtte”, er blant konklusjonene i rapporten ”Journalists as power brokers” fra august 2006. Den er utarbeidet av et konsulentteam, nedsatt av Norges ambassade i Islamabad. Siden 2002 har Norge støttet den frivillige medieorganisasjonen SAFMA, som har vunnet stor anerkjennelse i Sør-Asia for sitt unike fredsarbeid.

I forkant besøkte konsulentene lokalkontorene til denne frivillige medieorganisasjonen, i Lahore, New Dehli, Kathmandu og Islamabad. 

Informasjon for fred

SAFMA ble startet i år 2000, med det formål å skape en fri flyt av informasjon innad i- og mellom land i Sør-Asia (delvis også Afghanistan). Hensikten med dette er å bidra til ytringsfrihet og fredeligere relasjoner, mellom motparter i spente politiske konflikter som Kashmirspørsmålet.

Organisasjonen har lokalkontor i India, Pakistan, Nepal, Bangladesh, Sri Lanka, hvor journalister publiserer og samordner nyheter gjennom magasinet South Asian Journal og nettportalen www.southasianmedia.net

Pionerarbeid

Rapporten viser til flere eksempler på hvordan SAFMA har bidratt til harmonisering mellom partene i en konflikt. Som en pioner, har organisasjonen arrangert flere konferanser hvor politikere og fagfolk fra Pakistan og India har møtt hverandre, til direkte samtaler om Kashmir. Noe som har gjort det vanskeligere å tilspisse konflikten gjennom retorikk, slik det ofte gjøes i nasjonale medier.

Organisasjonen unngår også å trykke nyheter på sine nettsider som inneholder politisk ladde uttrykk. Får journalistene inn nyhetsmeldinger som for eksempel inneholder ordet "terrorist", byttes det ut med "aktivist".

SAFMA har dessuten forhandlet frem at pakistanske og indiske journalister for første gang kunne besøke den delen av Kashmir som nabolandet kontrollerer. Normalt er informasjonen journalister og myndighetene får om landsmenn i nabolandets kontrollsone, farget av deres egen etterretning der. SAFMA har også overvåket pressefriheten i Nepal gjennom de siste årenes politiske uro.

Bør nå analfabeter

I de kommende årene har SAFMA som målsetning å etablere et eget universitet for journalistutdanning, samt starte et tverrnasjonalt tv-nettverk. En målsetning rapporten støtter, også i det øyemed at store deler av Sør-Asias innbyggere ikke kan nås med skriftmedier, grunnet analfabetisme.

Rapporten setter imidlertid som forutsetning at SAFMA må klare å oppdrive midler fra flere donorer. Flere kvinner og unge journalister bør dessuten kunne slutte seg til organisasjonen, for å unngå en elitisering av mannlige "veteraner".

Internasjonalt konsulentteam

Konsulentteamet bak rapporten som består av Klassekampens Alf Skjeseth, utviklingsrådgiver Masood Hayat fra Islamabad og ledelsesspesialist Cyril Raphael fra Dehradun, gjennomførte sitt feltarbeid fra 14. til 25. august i fjor. Norads Eivind Lund var med som observatør.

Gruppen var i kontakt med SAFMAs egne ledere og journalister, men også redaktører i andre mediebedrifter i India og Pakistan. Indiske og pakistanske myndigheter har også vært utspurt om SAFMAs rolle, med en overvekt av positiv respons.

SAFMA har i 2006 mottatt millioner norske kroner i støtte til aktiviteter, frem til 31. mars i år. Da vil Norges ambassade i Islamabad ta stilling til en fornyet støtte.

Les også om journalist Alf Skjeseths erfaringer med SAFMA:
- SAFMA får ting gjort

Last ned rapporten fra Norads publikasjonsbase: Journalists as power brokers : review of the South Asian Free Media Association (SAFMA) and the Free Media Foundation (FMF).