Seminar: Norske helseinitiativ i en global kontekst

Fredag 14. desember kl 13-15. Hva betyr det økte fokuset på helse i global sammenheng for hva som skjer på landnivå? Hvilken rolle spiller norske myndigheter og de ulike norske aktørene? Er kravet om resultater forenelig med behovet for langsiktig kapasitetsbygging? Hvilke utfordringer og muligheter åpner seg i 2008?

Fredag 14. desember kl 13-15arrangerer Norads avdeling for helse og aids et åpent miniseminar med formål å informere om og diskutere norske initiativ og innsats i lys av globale og lokale prosesser - med etterfølgende uformell sammenkomst.

2007 har vært et år der globale helseutfordringer har fått økt oppmerksomhet på topp politisk nivå internasjonalt. Tysklands forbundskansler Angela Merkel har satt helse på dagsorden i G8 og Japan vil følge opp dette i 2008. Storbritannias statsminister Gordon Brown lanserte i september The International Health Partnership sammen med statsminister Jens Stoltenberg, som senere samme måned lanserte The Global Campaign for the Health Millenium Development Goals med spesiell fokus på kvinner og barn. Likeledes igangsatte Utenriksminister Jonas Gahr Støre et initiativ om Helse og utenrikspolitikk og styret i Det globale fond mot aids, tuberkulose og malaria besluttet å triple fondets størrelse innen 2010.

2007 har videre vært preget av en fornyet hjemlig debatt om bistandens rolle og av lanseringen av viktige nye handlingsplaner, blant annet innen klima og miljø og i forhold til kvinners rettigheter og likestilling. Norads første resultatrapport om norsk bistand er et signal om det økende kravet for måling og dokumentasjon av den norske innsatsen.

Hva betyr det økte fokuset på helse i global sammenheng for hva som skjer på landnivå? Hvilken rolle spiller norske myndigheter og de ulike norske aktørene? Er kravet om resultater forenelig med behovet for langsiktig kapasitetsbygging? Hvilke utfordringer og muligheter åpner seg i 2008?

Deltakere:

Poul Engberg-Pedersen, direktør i Norad
Sigrun Møgedal, ambassadør, aids og globale initiativ, Utenriksdepartementet
Tore Godal, spesialrådgiver, Statsministerens kontor
Janis Bjørn Kanavin, koordinator helse og utenrikspolitikk, Utenriksdepartementet
Gunnar Kvåle, styreleder, Norsk forum for global helseforskning

Møteleder:

Paul Fife, avdelingsdirektør i Norads avdeling for helse og aids

Påmelding per e-post innen onsdag 12. desember til Siri Wendelborg: siwe@norad.no

For mer informasjon: Lars Grønseth, seniorrådgiver lagr@norad.no,
tlf: 22 24 05 74