Små penger store spørsmål

- Bistanden må måles ut fra det en ønsker å oppnå, sier Norads evalueringsdirektør Asbjørn Eidhammer i et essay i siste utgave av Morgenbladet der han avliver myter om bistand og svarer på om utviklingshjelp gir resultater.

Asbjørn Eidhammer, direktør for Norads evalueringsavdeling, avliver myter om bistand og svarer på om utviklingshjelpen gir resultater i siste utgave av Morgenbladet.

Myter til besvær

En av mytene om internasjonal bistand er at den er uendelig stor, mens det folk fra utviklingsland selv sender hjem av midler til hjemlandet fra den vestlige verden er langt
større, påpeker Eidhammer.
Utviklingshjelpen har også selv skapt myter, som at man kan løfte milliarder ut av fattigdom med bistand, poengterer han.

Vanskelig å måle

Ifølge Eidhammer som leder arbeidet i Norad med evaluering av norsk bistand, er problemene med å måle resultatene av bistanden gjerne at bistanden også har mange andre mål enn direkte økonomisk vekst, som støtte til freds- og demokratiutvikling. Utfordringene ved å måle resultater ligger også i at støtten går gjennom fellesprogram i form av budsjettstøtte, noe som gjør det vanskelig å måle resultatene av norsk bistand isolert sett. Kanskje trenger vi også nye metoder, en historisk tilnærming, vurderer Eidhammer og etterlyser økt debatt og forskning på bistanden.

Les hele saken