Vil hjelpe 20.000 unge i Mellom-Amerika

Inntektene fra årets Operasjon Dagsverk vil gå til miljø- og utviklingsorganisasjonen Utviklingsfondet. I Honduras, Nicaragua og Guatemala vil fondet bidra til utdanning og opplæring i rettigheter og miljøvern for 20.000 ungdommer. Målgruppen er de fattigste på landsbygden.

- Mange av disse ungdommene mangler penger til transport, mat og skoleuniform. Ved å gi dem støtte i form av et utdanningsstipend, håper vi at flere vil ha råd til å gjennomføre grunnskolen, sier kommunikasjonssjef i Utviklingsfondet, Tone Dalen.

Lån og stipend

Stipendordningen vil først og fremst gjelde de eldste, som tidligere ikke fikk gjennomført grunnskolen. Men både stipend og lån vil også bli gitt til unge som ønsker å ta en yrkesrettet utdanning (for eksempel å gå i lære).

- Når disse ungdommene har kommet seg ut i arbeidslivet håper vi å opprette et fond de kan betale lånet tilbake til. Fondet vil være rullerende og tilby lån til stadig nye ungdommer, fortsetter Dalen.

Miljø på landsbygden

Utdanningsstøtten vil bli utdelt gjennom Utviklingsfondets samarbeidsorganisasjoner i de tre mellomamerikanske landene. Gjennom samarbeidspartnerne vil Utviklingsfondet også gi unge en uformell opplæring i miljøvern, på kurs og seminarer.

- Disse landene er ofte utsatt for ustabilt vær som både flom, orkaner og tørke. Fordi de fleste unge på landsbygdene er bønder, bistår våre samarbeidspartnere dem i å dyrke planter som er tilpasset værforholdene, gjerne flere typer. Vi vil også gi en opplæring i økologiske landbruksteknikker, understreker Dalen.

- Økologisk gir bedre priser

Å satse økologisk blant fattige bønder som fremfor alt er opptatt av mest mulig avkastning fra avlingene, innrømmer Dalen kan være vanskelig.

- Men eksempler fra Nicaragua viser at organisk kaffe holder mer stabile, høye priser. Derfor vil vi jobbe for å inkludere unge i landbrukskooperativer som vil ha enda bedre sjanser til å forhandle frem gode priser.

I tillegg til miljøopplæring, vil seminarene gi mellomamerikansk ungdom bedre innsikt i egne rettigheter. Rett til medbestemmelse i samfunnet, rett til utdanning og rett til likestilling er noen av temaene det vil bli undervist om.

Håper på rekord

Norad støtter Utviklingsfondet årlig med 27 millioner kroner, i tillegg vil altså organisasjonen motta millioner gjennom Operasjon Dagsverk. I fjor mottok Redd Barna 28 millioner kroner, innsamlet av elever ved landets videregående skoler. Men Tone Dalen tillater seg å håpe på enda mer i år:

- Vi håper at inntektene fra årets aksjon blir de beste noensinne!